Poroșenko a promulgat controversata Lege a învățământului: Kievul pornește de la poziția că nu restrânge dreptul minorităților
Ministrul ucrainean al educației și științei, Lilia Grinevici, a salutat luni seara faptul că președintele Petro Poroșenko a promulgat noua Lege a educației, într-un interviu acordat în exclusivitate televiziunii "112 Ucraina", în care a spus că a convenit deja asupra unei întâlniri cu ministrul resurselor umane din Ungaria, iar pentru miercuri are programată o întâlnire cu ministrul român al educației.
* Președintele Petro Poroșenko a promulgat legea care întărește utilizarea limbii ucrainene în școli
"Mă bucur foarte mult că președintele a promulgat această lege; aceasta este o etapă foarte importantă pentru începerea reformei, mai ales că această reformă a fost elaborata în ultimii trei ani și a avut loc o dezbatere publică extrem de largă în cercurile profesionale ... Pregătim deja problema introducerii unei noi școli în Ucraina. Începând cu anul de învățământ următor, elevii din clasa I vor învăța într-o școală orientată spre competență pentru secolul al XXI-lea ", a menționat ea.
Grinevici a declarat că a convenit asupra unei întâlniri cu ministrul ungar al resurselor umane pentru mijlocul lunii octombrie.
"Am o întâlnire preliminară cu ministrul ungar, această întâlnire ar trebui să se desfășoare la jumătatea lunii octombrie, iar miercuri mă întâlnesc cu ministrul român al educației", a spus ea.
Potrivit Liliei Grinevici, Ministerul de Externe ucrainean a avut consultări cu ambasadorii celor două țări și a explicat specificul implementării articolului referitor la limba de predare în instituțiile de învățământ.
"Noi pornim de la poziția că nu restrângem dreptul copiilor minorităților naționale, ci, dimpotrivă, le extindem. Argumentul este că, astăzi, copiii care studiază în școli cu limbi minoritare de la clasele I până la a XI-a studiază toate materiile numai în limba minorităților naționale și, din păcate, nu stăpânesc limba ucraineană", a subliniat ea.
În acest context, ministrul ucrainean s-a declarat convins că relațiile Ucrainei cu țările vecine nu se vor înrăutăți.
"Când vom discuta despre modalitățile concrete de implementare, o mulțime de speculații politice și mituri vor dispărea... Vom elabora un plan comun în cadrul consultărilor bilaterale cum să facem acest lucru pentru a extinde posibilitățile acestor copii", a mai spus ea.
Grinevici a subliniat că despre o posibilă modificare a Legii educației se va putea vorbi numai după o discuție extinsă la nivel de experți.
"Putem opera modificări doar după o discuție extinsă la nivel de experți. Pentru popoarele autohtone se menține dreptul de a studia toate materiile în limba minorității naționale, pentru că suntem conștienți de faptul că popoarele autohtone nu au altă țară purtătoare a limbii lor, aici este foarte important să se dezvolte terminologia educațională și științifică. Legea nu stabilește lista popoarelor autohtone, ci doar dreptul acestor popoare'', a explicat ministrul Grinevici.
Cunoașterea limbii ucrainene reprezintă o "chestiune de securitate națională", a declarat marți ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, citat de agenția de presă Unian. El a subliniat că poziția Kievului pe acest subiect ar trebui să fie consecventă.
"Noi trebuie să apărăm ucraineana 100%, la fel și limbile minorităților naționale", a spus Klimkin într-o intervenție la postul de televiziune ICTV.
Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației.
Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.
De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibila doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.
AGERPRES