Populațiile de viespi sunt în „scădere dramatică”, susțin specialiștii. De ce ar trebui să ne îngrijoreze acest fenomen
Viespile sunt adesea considerate dăunători deranjanți, dar ele sunt de fapt o specie diversă și importantă. În acest an, experții au observat o scădere a populațiilor de viespi.
Populațiile de viespi, în scădere FOTO: Arhivă
Potrivit incredibilia.ro, spre deosebire de fluturi și albine, nu există o evidență oficială a numărului de viespi, deși există peste 100.000 de specii în întreaga lume.
Majoritatea viespilor nu înțeapă, iar majoritatea celor care înțeapă sunt viespi solitare care vânează o pradă specifică.
Doar un număr mic de specii de viespi sunt cunoscute ca înțepând oamenii. Profesorul Seirian Sumner, entomolog la University College London, și-a dedicat cariera studierii viespilor și se bucură că oamenii sunt preocupați de scăderea numărului acestora.
Specialistul spune că numărul scăzut din acest an este „atribuit primăverilor reci și umede care afectează capacitatea viespilor regine de a stabili cu succes cuiburi și de a vâna prada”.
De asemenea, un factor negativ îl au „pesticidele și alte activități umane contribuie la declinul pe termen lung al populațiilor de viespi”.
Profesorul Sumner a arătat și r olurile importante pe care viespile le joacă în mediu, cum ar fi: combaterea dăunătorilor, polenizarea plantelor și descompunerea materiei organice.
„Scăderea numărului de viespi este îngrijorătoare, deoarece are implicații asupra ecosistemului și subliniază necesitatea unor eforturi de conservare pentru a proteja aceste insecte valoroase”, susține specialistul pentru publicația citată.
Sursa: adevarul.ro