Popescu: Legea offshore este o propunere legislativă aprobată de liderii Coaliţiei, nu e o propunere a Guvernului

Popescu: Legea offshore este o propunere legislativă aprobată de liderii Coaliţiei, nu e o propunere a Guvernului

Legea offshore este asumată de liderii Coaliţiei şi nu e o propunere a Guvernului, iar în Parlament s-au şi aprobat nişte amendamente, a declarat marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Această propunerea legislativă este asumată de liderii Coaliţiei, deci nu este o propunere aprobată în Guvern. S-au şi aprobat nişte amendamente de corelare de tehnică legislativă. S-a modificat inclusiv o definiţie referitoare la perimetrul onshore de adâncime. Mai sunt câteva definiţii care s-au introdus. Deci nu neapărat este respingere a tuturor amendamentelor. Referitor la amendamentul colegilor de la USR, eu am spus încă din 2020 că nu pot fi de acord ca taxele şi impozitele care se duc la bugetul de stat să se ducă în altă parte. Chiar dacă sunt un promotor şi un susţinător al fondurilor de pensii private, taxele şi impozitele sunt la bugetul de stat", a spus Popescu, la Parlament.

El a subliniat că nu crede că se poate discuta despre o modificare a regimului fiscal.

Referitor la nemulţumirile legate de un articol privind intervenţia statului în piaţa de energie în caz de criză, ministrul Energiei a precizat că statul are tot dreptul să se protejeze în caz de criză energetică, de probleme de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale.

"Şi cred că articolul 20 tocmai asta vrea, să protejeze statul român şi inclusiv cetăţenii şi companiile din România într-o situaţie de criză energetică şi uitaţi-vă că suntem într-o situaţie de criză energetică, într-o situaţie cu război la frontiere. Eu nu cred ca va suferi modificări esenţiale care să elimine acel articol. Nu. Noi ne dorim să avem posibilitatea ca în criză energetică sau de întrerupere în aprovizionare să putem avea acces la gazul din Marea Neagră, la gazul românesc", a explicat Virgil Popescu.

Acesta a reiterat că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în acest an, ceea ce va însemna o reducere simţitoare a dependenţei de gazul rusesc.

"În a doua jumătate a acestui an cei de la Black Sea Oil&Gas vor scoate gazele din Marea Neagră. Următoarea reducere a dependenţei de gazul rusesc cred că va fi în 2024, în momentul în care va produce mult mai mult decât produce acum zăcământul de la Caragele. După care vorbim despre cel mai mare zăcământ, Neptun Deep, am spus sfârşitul lui 2026, începutul lui 2027, atunci cu certitudine vom produce mult mai mult decât consumăm. Evident că probabil în 2026 şi consumul României va fi mai mare, dar va rămâne oricum o cantitate de gaze naturale care va putea fi livrată ca securitate energetică regională", a mai afirmat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a menţionat că dependenţa de gazul rusesc înseamnă să te axezi pe resursele proprii pe care le ai, şi România are aceste resurse, dar să găseşti şi surse de aprovizionare din ţări "care nu folosesc gazul natural ca şi arma politică". AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”