Popa (OMV Petrom): România va ajunge să importe 40% din necesarul de gaze în 2030, fără resursele din Marea Neagră

Popa (OMV Petrom): România va ajunge să importe 40% din necesarul de gaze în 2030, fără resursele din Marea Neagră

România va ajunge să importe 40% din necesarul de gaze în anul 2030, dacă nu vor fi extrase gazele din Marea Neagră, a declarat, joi, Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom, prezent la webinarul 'Marea Neagră în Noua Economie', organizat de România Durabilă şi EM360.

"România este printre puţinele ţări cu astfel de resurse, care sunt esenţiale pentru relansarea economiei. Gazul este un combustibil de tranziţie, necesar pentru România pentru conformarea la Green Deal. Acum, probabil mai mult decât oricând, avem nevoie de această deblocare. Dacă vrem să fim un pic mai concreţi: ce înseamnă deblocarea sau de ce avem nevoie de deblocare, concret, este vorba despre modificarea Legii offshore, pentru a face ca regimul fiscal din România să fie competitiv, stabil şi predictibil. Pentru că aceste investiţii sunt majore, pe termen lung, şi avem nevoie de acest cadru pentru că noi ne asumăm celelalte riscuri, tehnice şi de piaţă", a spus Popa.

Potrivit acesteia, al doilea element de care au nevoie investitorii este existenţa unei pieţe libere.

"Dacă resursele din Marea Neagră vor rămâne sub pământ, acest lucru înseamnă că vom avea importuri ce pot atinge 40% în anul 2030, conform estimărilor Transgaz. Sau, dacă le deblocăm astăzi, putem ajunge independenţi, putem dezvolta alte industrii, putem exporta dacă avem prea mult. Depinde doar de noi. Industria, din punctul de vedere al lichidităţii, suntem pregătiţi să investim, dar avem nevoie de acest modificări legislative", a subliniat reprezentanta companiei petroliere.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, ţara noastră produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România.

La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri, încă de toamna trecută de la preluarea mandatului, că legislaţia din sectorul petrolier offshore va trebui aprobată în Parlament prin consens politic, iar Guvernul nu va avea nicio iniţiativă în acest sens. AGERPRES/(A - autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”