Ponta2/Ficusul de la Cotroceni, VEDETĂ LITERARĂ pe MINTEA ALTCUIVA
Noi, aici la Comisarul.ro, nu ne-am făcut titirez ca alții când Iohannis râdea bovin către marmotele transpirate care au stat ore în șir la coadă pentru o proaspătă și virgină semnătură prezidențială la Târgul de Carte. Ne-am mirat că unul care citește de pe hârtie când spune la finalul discursului complicata frază ,,Vă mulțumesc!'', stă noaptea și buchisește fraze savante. Sub privirile soaței devotate... Și iată că am avut dreptate. De fapt, ficusul de la Cotroceni era la fel de politician, în sensul dâmbovițean și pontician, ca oricare fârtat din țara asta. Cartea a fost, de fapt, o făcătură. Iar ghiolbănimea bucureșteană a cumpărat-o așa cum cumpără seturi de chiloți de la mall în zilele când se anunță reduceri de 50%...
Cartea președintelui Klaus Iohannis, ”Pas cu Pas” a fost montată de către colectivul redacțional al revistei Observatorul Cultural, ea fiind la bază un colaj de interviuri acordate de către fostul primar al Sibiului. Informația a fost prezentată de poetul Radu Vancu, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. ”Am răsfoit-o (n.r. cartea «Pas cu Pas»”) și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis”, a declarat Radu Vancu. El spune că deși nu are o valoare literară foarte mare, ea are un rol bine definit. ”Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. Primul pas, nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte”, a mai spus Radu Vancu.
Radu Vancu este poet, eseist și traducător, conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” și redactor la revistele „Transilvania” și „Poesis internațional”. Este editor coordonator al revistei „Timpul”. A publicat șase volume de poezie și patru de critică literară. A tradus din John Berryman („Cântece vis”, Casa de editură Max Blecher, 2012) și din Ezra Pound („Opera poetică I”, în pregătire la editura Humanitas). Împreună cu Claudiu Komartin, editează anual antologiile „Cele mai frumoase poeme ale anului” (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este „Poezie și individuație” (Tracus Arte, 2014). (sursa: lapunkt.ro) Sursa turnulsfatului.ro .