Ponta: Un fenomen al retrocedărilor ilegale, până la nivel de preşedinte, pentru îmbogăţirea proprie
Retrocedările ilegale au fost folosite în ultimii zece ani de persoanele publice, până la nivel de preşedinte, pentru îmbogăţire, a afirmat premierul Victor Ponta, în Guvern, dând ca exemplu cazul Nana şi exprimându-şi totodată convingerea că, după decembrie, Justiţia "se va pronunţa în acest sens".
Ponta: Un fenomen al retrocedărilor ilegale, până la nivel de preşedinte, pentru îmbogăţirea proprie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Cazul de la Nana, descoperit de presă, a fost documentat de Corpul de control al prim-ministrului şi relevă un fenomen al retrocedărilor ilegale şi al persoanelor publice, până la nivel de preşedinte, care în aceşti zece ani au folosit retrocedările ilegale pentru îmbogăţirea proprie şi sunt convins că Justiţia, după decembrie, se va pronunţa în acest sens", le-a spus Ponta miniştrilor prezenţi la şedinţa săptămânală a Guvernului.
În acest context, el le-a cerut membrilor Executivului să continue controalele administrative astfel încât să fie descoperite şi alte eventuale nereguli.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală în cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în urma sesizării transmise de Corpul de control al primului ministru.
Corpul de Control al premierului a trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana (judeţul Călăraşi) raportul referitor la trecerea unor suprafeţe de teren în domeniul privat al oraşului Fundulea şi a sesizat Parchetul ICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.
Totodată, în raport se arată că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri însumând 218 hectare, fără respectarea legislaţiei în vigoare.
Guvernul anunţase că va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana, arătând că numeroase astfel de operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli şi că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei "persoane fizice" de către o firmă declarată inactivă.
Şi premierul Ponta declarase că inspectorii guvernamentali trimişi la Oficiul de Cadastru Călăraşi, pentru terenurile din Nana, au descoperit că 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultând un lung şir de infracţiuni şi retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu .
La acel moment, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj procurorilor, la bilanţul Ministerului de Interne, în legătură cu ancheta Corpului de control al premierului privind achiziţia de teren agricol la Nana: "Vă rog anchetaţi imediat şi, dacă e încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României!".
În luna noiembrie, premierul Ponta a cerut Corpului de Control să efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Călăraşi, unde Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a iniţiat un control legat de retrocedarea către comisii locale a unor terenuri aparţinând Institutului Fundulea, anchetă pentru care şi Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut informaţii.
Presa relatase atunci că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu.
La rândul ei, Ioana Băsescu, preciza că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian.
Sursa: mediafax.ro