Ponta: Traian Băsescu a făcut sesizare la DNA privind Comarnic - Braşov. Este foarte multă răutate aici

Ponta: Traian Băsescu a făcut sesizare la DNA privind Comarnic - Braşov. Este foarte multă răutate aici

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale premierului:

Despre scandalul din Parlament

Dincolo de tacticile Putere - Opoziţiei, ceea ce justifică afirmaţia că „Opoziţia merge la acelaşi rezultat ca cel al lui Traian Băsescu“,este că în acestă seară erau 12.000 de mame, câteva sute sau mii de profesori, aşteptau să vadă că Senatul adoptă aceste legi. Ceea ce rămâne este faptul că 45.000 de oameni vor mai avea încă o săptămână de emoţii. Le garantez că săptămâna viitoare ne vom mobiliza mai bine şi vom trece legea. Conform Constituţiei şi CCR, niciun fel de amnistie nu poate fi adoptată decât în Parlament.

Legea (n.r. - reducerea CAS) nu mai poate fi respinsă. Mai poate ataca la CCR preşedintele. Au mai fost câteva situaţii după ce a decis CCR, a mai durat motivarea. Cred că la Codul insolvenţei, dar şi-au făcut treaba pâna la urmă. Nu ştiu care este gândirea domnului Iohannis. Conduci un oraş, dar cum conduci o ţară? În zona economică, cei de la PNL, cu care am lucrat programul USL, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Ovidiu Silagh, au plecat. Acum, PNL este PDL.

Eu nu ştiu dacă au neapărat o strategie. Sper că sunt două moduri de gândire: hai să tăiem salarii, pensii, sau să scădem CAS. A mai rămas doar eticheta. Domnul Iohannis nu a fost în USL. Noi îi spuneam lui Crin Antonescu că Atanasiu, Petrache şi Orban, sunt nişte indivizi cu afaceri.

Despre cooptarea partidului lui Tăriceanu la guvernare

În decembire vom avea o nouă majoritate în care va intra şi partidul domnului Tăriceanu. Cu siguranţă, între 16 noiembrie şi 22 decembrie, stabilim noul premier. Există şi altă posibilitate decât un premier din PSD. Trebuie să fie cineva care să aibă sprijinul PC, UDMR, UNPR şi PLR, dacă va intra la guvernare. Am vorbit şi la Orăştie despre posibilitatea ca premierul să nu fie de la PSD.

Eu cred că PSD nu trebuie să aibă tot. Ca să poţi să faci proiecte pe termen lung trebuie ca preşedintele şi premierul să tragă în aceeaşi direcţie. Este important ca viitorul prim-ministru să fie sprijinit de toată coaliţia şi să pot să lucrez cu el. Traian Băsescu a întors votul oamenilor de mai multe ori. Eu o să fiu un preşedinte care va respecta majoritatea parlamentară. Nu o să dau din cap când veţi spune un nume. Cu siguranţă nu va fi Traian Băsescu. În discursul prin care am cerut sprijinul PSD, eu am prezentat programul meu. Am spus că dacă voi fi preşedinte, voi susţine modificările Constituţiei aşa cum au fost ele promovate în USL.

Despre legea Dragnea

Este o situaţie de principiu, de morală, apropo şi de situaţia domnului Iohannis, o şmecherie. Absolut toţi preşedinţii de CJ, primarii, toţi USL, ei nu mai sunt susţinuţi de Crin Antonescu şi Victor Ponta, ci de domnul Iohannis şi domnul Blaga. Nu ştiu ce va decide fiecare primar. S-ar putea să meargă la ei. Domnul Boc, primarul Clujului, este la PDL, dar face campanie pentru PMP.

Este o soluţie prin care oamenii ştiu cine sunt aleşii lor locali. Am vorbit cu domnul Oprescu şi mi-a spus că sunt patru viceprimari, se contestă şi nu are Consiliu General. În toate Consiliile Judeţene, locale, dacă putem prin lege, să stabilim la ce partid sunt. Să-şi declare apartenenţa politică şi până în iunie să avem o majoritate. Domnul Boc să spună: „eu sunt cu PMP“.

Toţi sunt aleşi USL. A fost bob cu bob aleşi de mine şi Antonescu. Acum s-au trezit cu Blaga şi Iohannis. Noi, la Sibiu, am susţinut pe altcineva decât Iohannis. Este extrem de constituţional pentru că în 2006 s-a întâmplat acelaşi lucru. Va conta pentru funcţionarea administraţiei, nu pentru alegeri.

Despre afirmaţia că mănâncă popcorn şi stă acasă în primul tur

A fost o glumă proastă pe care am făcut-o şi am regretat-o imediat. Pot să spun că îmi pare rău. Până la primul tur, la mine nu se poate spune că românii nu ştiu cine sunt. Fiind vorba de mulţi candidaţi care sunt de dreapta, mă voi confrunta cu unul dintre ei în al doilea tur. Astăzi am apucat să vorbesc de politica externă a României, ceea ce trebuie să facem pe plan european, am vorbit despre sistemul constituţional, vorbesc de cum văd eu relaţia între puterile statului, care trebuie să lucreze împreună.

Pe baza experienţei guvernamentale, pot să am o opinie legată de crearea de locuri de muncă, pensii, dar mai pot să înţeleg că un preşedinte care iese la 18.30 să critice premierul nu este bun. Dacă Traian Băsescu va avea 50% plus 1%, voi demisiona din funcţia de preşedinte decât să-l numesc pe Băsescu premier. Este un coşmar şi nu voi semna niciodată aşa ceva.

Despre legea retrocedărilor

Tocmai iniţiatoarea legii, doamna Macovei, a câştigat o casă a fostului proprietar. Toţi cei care încalcă legea trebuie să răspundă în faţa legii. Cele mai mari retrocedări au fost făcute prin hotărâri de instanţe definitive şi irevocabile, care se intabulează. Soluţia este ca ceea ce s-a întâmplat la Arad, un judecător care a retrocedat un sat, DNA a atacat exact zonele din Justiţie care au încurajat şi au retrocedat în mod ilegal. Domnul Ion Oltean, cu fosta şefă, au de doi ani un dosar penal la DNA.

Despre lucrările de infrastructură

Ar trebui să vedem de unde au luat banii aceştia. Cel mai mare tun al celui de la Romstrade a fost dat cu Ludovic Orban. Mi_ar plăcea să fie firme româneşti, dar nu mai sunt. În urma tuturor acestor lucrări, România şi-a creat imaginea unei ţări în care totul trebuie verificat de zece ori. Comarnic - Braşov, am negociat, am făcut absolut tot, trebuia săs emnăm contractul. A ieşit Traian Băsescu, a spus corupţie şi a făcut sesizare la DNA înainte să semnăm contractul. Este foarte multă răutate aici.

România are deficit 0,2%, când noi trebuia să avem 2,3%. Suntem singura ţară din UE unde ajung la Bruxelles toate plângerile. Susţin că principalul obiectiv al Guvernului, îpreună cu Comisia Europeană, este de a găsi nişte proceduri transparente, dar mult mai simplu.

Până în decembrie 2016, această majoritate şi Guvern va rămâne. Din acest guvern voi pleca eu, poate nişte miniştri, dar echipa de guvernare va rămâne aceeaşi. DNA a combătutut foarte bine fapte de corupţie, ANI a combătut şi ea fapte de incompatibilitate. Eu vreau să trăim într-o ţară în care să nu fim toţi prezumaţi că suntem nişte hoţi. Eu cred că suntem exact ca toate celelalte ţări europene.

Despre stenogramele convorbirii cu Cocoş

În 2007, nu eram preşedinte decât dacă domnul Cocoş presimţisem că voi fi în 2014. Cred că înscenările şi bătălia se dă în media. Mie ce mi s-a înscenat în acest an mi s-a înscenat de mogulii mei. Sigur îmi amintesc că a fost domnul Sârbu la mine în birou. De restul nu mai ştiu. Au fost toţi preşedinţii de CJ, dar nu mă întrebaţi ce am vorbit cu ei.

Despre alegerile prezidenţiale

Cred că de mine mă tem cel mai mare, să nu fac greşeli. Am învăţat din experienţa tuturor. Ca şi candidat faci greşeli, important este să nu faci greşeli fundamentale. Oricine va intra în turul II va fi un candidat puternic. Am avantajul că eu pot spune ce am făcut. Ceilalţi o să spună ce rău sunt eu. Electoratul pe care Dan Diaconescu l-a reprezentat în 2012 este un electorat pe care l-am reprezentat. Doamna Udrea are votul domnului Băsescu şi nu vreau să câştig alegerle cu voturile domnului Băsescu.

Despre ameninţarea lui Băsescu

Mai bine mă dezbracă pe mine decât pe doamna Macovei. Pot să bag mâna în foc că nu mai este nimic de aflat despre mine.

Despre Adrian Năstase

Nu am vorbit direct cu domnul Năstase. Am vorbit cu Andrei. Voi vorbi cu domnul Năstase. Este mintea cea mai strategică din punct de vedere politic. A fost un mare ajutor pentru mine şi va fi în continuare. Vreau să văd proiectele sale. Nu sunt nici închis, nici deschis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept