Ponta si Zgonea, BĂGAȚI în ȘEDINȚĂ de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA
Întâlnire de taină la Parlament! Chiar în biroul lui Zgonea!
Victor Ponta și Valeriu Zgonea au miercuri o întâlnire cu insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, dupa ce Ambasada Americana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la modificarea Codului Penal propusa de o serie de deputati PSD.
Și o parte dintre initiatorii proiectului se afla in antecamera biroului in care are loc intalnirea intre cei trei.
*La iesirea din biroul lui Zgonea, impreuna cu Liviu Dragnea, Ponta a spus ca a discutat cu Dean Thompson despre organizarea unui summit pe tema securitatii cibernetice si a refuzat sa dea detalii suplimentare.
*Valeriu Zgonea a precizat ca el a avut o intalnirea tete-a-tete cu Dean Thompson in care au discutat despre controversatul proiect si i-a spus acestuia ca este impotriva, cu riscul de a supara lideri locali. El a precizat insa ca prin functia sa de presedinte al Camerei nu are instrumente sa blocheze acest proiect legislativ, care ar afecta imaginea parlamentului timp de mai multe luni si care in fapt nu ar putea sa blocheze dosare care sunt instrumentate in prezent, deci nu ar schimba regulile jocului.
Zgonea a adaugat, intr-o discutie cu mai multi reporteri, ca discutia pe aceasta tema a avut loc doar intre el si Dean Thompson.
Ambasada SUA și a Marii Britanii, îngrijorate de modificările propuse la Codul Penal: Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept
Ambasadele SUA și Marii Britanii își exprimă îngrijorarea cu modificările propuse la Codul Penal.
Astfel, Ambasada Statelor Unite transmite că orice modificare trebuie analizată și discutată în mod transparent.
“Urmărim îngrjiorările generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal și Codul de Procedura Penală în aceasta săptămână. Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenție și în mod transparent de toate părțile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificări nu subminează progresele recente obținute de România în consolidarea statului de drept și în lupta anti-corupție. Așa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru atragerea în România a investitorilor locali și internaționali”, sustine Ambasada SUA la București.
De partea sa, Ambasada Marii Britanii notează, pe pagina oficială de Facebook că, ”Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept”.
”Urmărim îndeaproape și am luat notă de preocupările semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penală și a Codului Penal. Așa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept”, se arată în mesajul transmis de Ambasada Marii Britanii la București.
Reacțiile reprezentanțelor diplomatice vin în contextul în care au fost făcute o serie de propuneri de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală. Astfel, senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donțu și Cristiana Anghel au propus un amendament ce va fi discutat în Comisia Juridică. Cei trei vor ca măsura arestării preventive să se aplice doar în baza unor ”indicii temeinice”, nu doar a unor ”suspiciuni rezonabile” ca până acum.