Ponta: Pachetul de servicii medicale de bază mai rămâne în dezbatere publică

Ponta: Pachetul de servicii medicale de bază mai rămâne în dezbatere publică

„Vreau să prezentaţi cât mai clar, cât mai des, cu orice ocazie şi mai ales să îl lăsaţi într-un fel deschis, că eu nu cred că este perfect, e perfectibil. În baza răspunsurilor şi a comentariilor din partea pacienţilor, a medicilor, a celor care trebuie să beneficieze, vreau să veniţi la 1 iunie cu forma cea mai bună în acest sens, însă e important să spuneţi că este afişat pe site, să le explicaţi. Nimic nu e mai important decât partea cu sănătatea şi cu educaţia. Sunt cele două domenii în care am încercat să îmbunătăţim cel mai mult dezastrul şi distrugerea şi ura pe care le-am moştenit în urmă cu doi ani”, a explicat Ponta în şedinţa de guvern.

Guvernul va dezbate miercuri, în primă lectură, proiectul de hotărâre pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015.

„Pachetul de bază este în principal 75% din ceea ce era conţinut în pachetul de bază propus de ministrul Eugen Nicolăescu. Am adăugat în plus partea de prevenţie. Pachetul este finalizat, se află la vizare pentru a intra în guvern. Se află pe site-ul CNAS. Sunt cinci boli care pot avea un impact major şi care pot fi depistate în fază precoce de către medicul de familie”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu: Pachetul ar fi bulversat sistemul

Reuniţi la Ministerul Sănătăţii în urmă cu o săptămână, reprezentanţi ai medicilor şi ai pacienţilor au discutat despre pachetul de bază care, dacă ar fi intrat în vigoare în forma în care era deja conturat, ar fi bulversat sistemul de sănătate.

„Dacă mergeam înainte cu pachetul de bază, bulversam sistemul. Paşii pe care i-am făcut sunt foarte buni. S-a ajuns cred la o soluţie echilibrată. Mai sunt chestiuni tehnice care trebuie corectate, însă am ţinut foarte mult ca acest pachet să includă partea de prevenţie. Deşi înţeleg că este o oarecare neîncredere, vă rog să o spulberaţi. Pachetul de bază este unul dintre elementele de noutate, dar care este foarte util. Încă suntem în perioada în care mai putem face completări şi modificări”, a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Medicii de familie voiau un proiect pilot

Specialiştii din sistem au ridicat o serie de probleme despre care spun că au nevoie urgentă de rezolvare. De departe, cele mai multe nelămuriri legate de proiectul de lege le-au avut medicii de familie care, odată cu noul pachet, primesc responsabilităţi în plus cu toate că deja sunt „îngropaţi” în hârtii. Iar asta, în detrimentul pacientului, arată doctorii de familie.

„E frumos ce scrie acolo (în proiectul de lege - n.r.), mai ales pe partea de prevenţie cu care suntem de acord. Din punctul nostru de vedere ar fi trebuit să existe un proiect pilot de implementare a pachetului de bază, să nu aruncăm o ţară întreagă în aer. Practic, să fie selectate câteva judeţe, să vedem cum funcţionează”, a explicat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Deşi cei mai mulţi medici prezenţi la dezbatere au agreat propunerea, Radu Ţibichi, preşedintele CNAS a explicat că o simplă rearanjare a serviciilor medicale, ceea ce se doreşte prin pachetul de bază, nu necesită un proiect pilot. „Nu se pune problema să facem un pilot pentru că nu se justifică. Considerăm că pachetul de bază, în forma sa actuală, este destul de echilibrat, mai ales că la el au contribuit comisii de specialitate”, a precizat Ţibichi.

Sistem informatic la pământ

Medicii de familie s-au plâns şi de sistemul informatic în care sunt nevoiţi să lucreze, care este la pământ şi care dă numeroase erori pe care ulterior este nevoit să şi le asume chiar doctorul. Astfel, nu puţine sunt situaţiile în care medicii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru reţete eliberate bolnavilor.

„Sunt erori de nume, de CNP, de prenume. Transferul între pacient şi medic se face cu dificultate. Sunt tot felul de probleme cu acest sistem, iar ele ar trebui rezolvate noaptea, nu ziua când lucrăm”, a spus şi Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF.

În replică, preşedintele CNAS i-a asigurat pe doctorii de familie că aceştia vor intra într-un sistem electronic de raportare, care va reduce şi birocraţia excesivă din sistem. „Dacă vom continua să facem hârtii, nu vom rezolva nimic. Există şi un scepticism în ceea ce priveşte legislaţia şi stabilitatea din sistem”, a conchis reprezentanta medicilor de familie.

Pacienţii vor stabilitate în Sănătate

Stabilitate îşi doresc şi reprezentanţii bolnavilor, hrăniţi de ani de zile cu speranţe deşarte. „Ori de câte ori se schimbă un guvern, noi suntem nevoiţi să reluăm discuţiile referitoare la pachetele de servicii şi la lista de medicamente. Vrem predictibilitate în sistem, vrem să se rezolve problemele cu sistemul informatic. Înainte de toate, ar trebui pus în centrul discuţiei pacientul, iar acest lucru se întâmplă rar”, a explicat şi pacienta Rozalina Lepădatu.

Ce conţinea vechiul pachet medical

Pachetul elaborat de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii prevedea o consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii la trei luni în cazul pacienţilor „cu risc normal”, care aveau o problemă nouă sau acută de sănătate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”