Ponta: Nu pot confirma informaţiile pe surse privind propunerile de comisar european. Decizia lui Juncker, săptămâna viitoare. După anunţ urmează audierea în Parlament

Ponta: Nu pot confirma informaţiile pe surse privind propunerile de comisar european. Decizia lui Juncker, săptămâna viitoare. După anunţ urmează audierea în Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că decizia preşedintelui CE Jean-Claude Juncker privind portofoliul pentru România în Comisia Europeană va fi anunţată săptămâna viitoare, iar imediat după anunţ se va trece la audierea persoanei nominalizate în Parlamentul României. Prim-ministrul a precizat, răspunzând unei întrebări, că cea de-a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este "categoric o femeie".

Ponta, despre a doua nominalizare pentru funcţia de comisar european: Este categoric o femeie

Premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume.

El a menţionat că, în scrisoarea transmisă, prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Cioloş.

Întrebat dacă poate confirma informaţia apărută pe surse potrivit căreia cea de a doua propunere o vizează pe Corina Creţu , Ponta a răspuns: "Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuţie (...) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi".

Premierul a fost solicitat să precizeze dacă astfel confirmă că este vorba de o femeie.

"Categoric este o o femeie. Pentru că acest lucru, în negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, dar nu vă pot da toate detaliile care ţin de negocieri", a spus el.

Ponta: Decizia lui Juncker privind comisarul, săptămâna viitoare; după anunţ, audierea în Parlament

Victor Ponta a precizat că preşedintele CE i-a comunicat că decizia finală privind persoana şi portofoliul fiecărui comisar european îi va aparţine şi, totodată, că România este foarte puţin probabil să mai rămână cu portofoliul Agriculturii, pentru care fusese nominalizat de Guvern tot Dacian Cioloş.

Ponta a precizat că a avut mai multe discuţii cu Juncker, ultima chiar vineri, legate de "posibilitatea ca România să aibă un portofoliu important". "Pentru mine, ca prim-ministru, cel mai important lucru este ca România să aibă un portofoliu cu o încărcătură serioasă şi un portofoliu din care nu doar România, dar întreaga regiune şi Europa să poată beneficia de politici de dezvoltare", a menţionat el.

"Din acest punct de vedere, am avut o singură discuţie, cu mult timp în urmă, cu preşedintele Băsescu şi cu preşedinţii celor două Camere, motiv pentru care prima propunere pe care am făcut-o a fost aceea de a păstra portofoliul Agriculurii pentru domnul Dacian Cioloş. În momentul în care preşedintele Comisiei, domnul Juncker, mi-a comunicat faptul că, nu doar pentru România, ci şi pentru alte ţări, păstrarea portofoliului deţinut în Comisia anterioară este foarte, foarte puţin probabilă, evident că am discutat cu domnia sa în dorinţa de a obţine un portofoliu cât mai bun pentru un comisar român", a adăugat el.

Premierul a precizat că, săptămâna viitoare, Jean-Claude Juncker va anunţa decizia sa.

"Eu o cunosc, dar este obligaţia oricărui şef de guvern de a respecta dreptul preşedintelui Comisiei de a anunţa în faţa întregii Europe Comisia Europeană şi numele comisarilor", a mai spus el.

"Şi, din acest punct de vedere, imediat ce va fi anunţată decizia domnului Juncker, eu voi proceda conform legii româneşti, şi anume persoana care va fi desemnată pentru un anumit portofoliu va trece prin procedurile naţionale, care înseamnă audierea în cadrul Parlamentului naţional", a spus premierul.

Ponta a adăugat că le-a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului copii ale scrisorii de nominalizare pentru comisarul european, dar nu şi o cerere de audiere a acestuia.

Întrebat dacă s-a consultat cu preşedintele Băsescu pentru propunerile de comisar, premierul Ponta a declarat că şeful statului nu are nicio atribuţie în acest sens, iar liderii europeni ar şti că multe dintre poziţiile exprimate de acesta din urmă sunt "doar poziţii personale", fără niciun sprijin de la alte instituţii ale statului.

"Domnul preşedinte Băsescu şi azi şi la Consiliile anterioare participă fără a informa pe nimeni, din ce ştiu eu, pe nimeni din Guvern şi pe nimeni din Parlament despre ce susţine acolo şi în numele cui vorbeşte şi ce vrea să facă la Consiliul European", a mai spus premierul.

El a adăugat că de fiecare dată a solicitat să participe el la Consiliu, dar nu a primit niciun răspuns.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.

Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.

"Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană reprezentantul României nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.

Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.

El a menţionat că există "o exigenţă creată acum" care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu".

"În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va si o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Băsescu.

Dacian Cioloş şi Corina Creţu ar fi cele două nominalizări pentru funcţia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale pentru MEDIAFAX. Nominalizările ar fi fost transmise la sfârşitul lunii iulie.

DECLARAŢIILE PREMIERULUI:

Despre situaţia din Ucraina:

- Aş vrea foarte pe scurt să prezint poziţia Guvernului referitoare la cele mai importante teme de pe agenda naţională şi internaţională, poziţie pe care am prezentat-o şi la consultările la care am fost invitat de Francois Hollande.

- S-a discutat despre situaţia din Ucraina, am reiterat faptul că Guvernul României condamnă implicarea evidentă a Rusiei, că sprijinul pe care îl acordă separatiştilor din Ucraina e evident şi că România, alături de comunitatea internaţională, condamnă intervenţia, sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Sprijinim sancţiunile care se decid la nivel internaţional.

- Ideea unei intervenţii militare e o chestiune care trebuie tratată cu foarte mare precauţie, în limbaj diplomatic. Interesul Europei şi al României este de a sprijini Ucraina, dar şi de a nu escalada conflictul.

- Am discutat despre susţinerea statelor membre.

Despre propunerile pentru Comisia Europeană:

- Vreau să lămuresc un lucru: Conform tratatelor UE şi regulamentelor europene, România are un singur drept, anume acela de a nominaliza o persoană pentru funcţia de comisar euopean. Cine este acea persoană şi portofoliul său, acesta este un drept absolut al preşedintelui Comisiei. Domnul Juncker a precizat că decizia finală privind portofoliul şi alegerea persoanei îi aparţine.

- Am avut mai multe discuţii cu domnul Juncker. Pentru mine cel mai improtant lucru este ca România să aibă un portofoliu cu încărcătură serioasă.

- Prima propunere a fost aceea de a păstra portofoliul agriculturii pentru Dacian Cioloş. Când Juncker mi-a comunicat că păstrarea portofoliului deţinut în Comisia anterioară este foarte puţin probabilă, am discutat cu domnia sa pentru a obţine un portofoliu cât mai bun. Săptămâna viitoare domnul Juncker va anunţa decizia sa. Eu o cunosc.

- Imediat ce va fi anunţată decizia, voi proceda în felul următor: persoana care va fi desemnată pentru un portofoliu va trece prin audierea în cadrul Parlamentului naţional. Sunt convins că domnul Băsescu a vorbit în numele său. Ar fi fost cel puţin nepotrivit să îl audiem pe domnul Cioloş pentru agricultură şi el să nu fi fost nominalizat.

- Nu pot confirma informaţiile pe surse. Când domnul Juncker anunţă propunerea pentru România, vă pot spune. Pot confirma că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru funcţia de comisar european. Categoric este o femeie.

- Prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii pentru Dacian Cioloş.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”