Ponta: Justiţia să fie mai eficientă şi responsabilă atunci când greşeşte

Ponta: Justiţia să fie mai eficientă şi responsabilă atunci când greşeşte

Premierul Victor Ponta a declarat că îşi doreşte, ca cetăţean, ca justiţia să fie mai eficientă, deoarece reprezintă un serviciu public, şi să fie responsabilă atunci când greşeşte, arătând că, deocamdată, aceasta este singura putere care nu răspunde niciodată când greşeşte.

Ponta: Justiţia să fie mai eficientă şi responsabilă atunci când greşeşte (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ceea ce îmi doresc ca cetăţean, nu ca persoană publică, este ca justiţia din România - şi este un lucru pe care mi-l doream când eram magistrat - să fie mai eficientă, pentru că este un serviciu public, ca şi sănătatea, armata, educaţia, şi să fie responsabilă atunci când greşeşte. Deocamdată, este singura putere care nu răspunde niciodată când greşeşte. Noi, toţi ceilalţi, când greşim răspundem în faţa justiţiei. Justiţia, dacă cumva vreodată greşeşte - vorbesc absolut ipotetic, sigur că da - nu răspunde", a spus Ponta, prezent la Biblioteca Naţională pentru lansarea unei cărţi denumite "STATUL SUNT EU! Un raport asupra politizării justiţiei româneşti", scrisă de profesorul universitar Alexandru Radu şi lectorul universitar Daniel Buti.

Premierul şi-a continuat afirmaţia arătând că prin hotărâri judecătoreşti a fost retrocedată în ultimii ani o suprafaţă egală cu cea a României, Bulgariei, Ungariei şi a unei jumătaţi din Ucraina, iar statul are de plătit în următorii 20 ani mai mult decât poate produce.

El a punctat totodată că, tot printr-o decizie a justiţiei, singura operă a lui Constantin Brâncuşi din România a fost retrocedată deşi la dosar erau toate documentele care indicau că a fost cumpărată de statul român.

Ponta a apreciat că, "uşor-uşor", justiţia rămâne singura putere din România, celelalte subordonându-se, deoarece orice decizie a Parlamentului şi Guvernului este imediat cenzurabilă de către justiţie, ceea ce poate fi o evoluţie bună.

El a evitat însă să comenteze analizele despre justiţie din cartea lansată, explicând că nu are "voie" să discute nimic, poate nici să gândească, despre justiţia din România, deoarece în caz contrar s-ar interpreta că vrea să influenţeze sau să atace actul de justiţie.

"N-am voie să discut nimic - nu ştiu dacă am voie să gândesc - despre justiţia din România. Poate aveţi dumneavoastră voie şi vă invidiez pentru asta! Eu orice fel de lucru aş spune se consideră că vreau să influenţez justiţia sau e un atac la adresa justiţiei. Chiar şi când îi laud este, de fapt, un scenariu prin care vreau să subminez. Am foarte multe opinii, păreri, proiecte, ca om care a lucrat întâi în justiţie şi după aceea a ajuns în politică, dar nu am voie să vorbesc despre ele, trebuie să vorbească alţii şi eu în mod tacit să le susţin sau nu", a spus Ponta.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă