Ponta, IZOLAT TOTAL/Dragnea SALUTĂ propunerile UNPR și PNL pentru consultări pe tema Codului Fiscal

Ponta, IZOLAT TOTAL/Dragnea SALUTĂ propunerile UNPR și PNL pentru consultări pe tema Codului Fiscal

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea saluta invitatia partenerilor de guvernare de la UNPR de a participa la consultari pe tema Codului Fiscal si confirma ca la acestea va participa ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Intr-o declaratie transmisa presei, Dragnea anunta ca PSD va onora si invitatia transmisa de saptamana trecuta de liderii PNL la discutii pe teme ce tin de macrostabilitate, inclusiv Codul Fiscal, tot prin ministrul Finantelor, insotit de o echipa de specialisti, lansand astfel ideea ca ar urma sa aiba loc doua intalniri separate.

Dragnea sustine de asemenea ca "vechiul consens parlamentar" stabilit intre opozitie si coalitia de guvernare pe tema Codului Fiscal, adoptat la sfarsitul lunii iunie, "s-a spulberat" din cauza lipsei de comunicare dintre PNL si Presedintie.

In finalul declaratiei, Dragnea precizeaza ca s-a consultat cu premierul Victor Ponta in privinta acestor propuneri.

Amintim ca liderul UNPR Gabriel Oprea a lansat joi, intr-o conferinta de presa, o invitatie la consultari pe tema codului fiscal catre toate partidele parlamentare si catre premierul Victor Ponta, pentru a "se ajunge la un punct comun", propunand ca aceasta sa aiba loc pe 19 august la Palatul Parlamentului. Oprea a afirmat ca a avut deja intalniri informale cu toti liderii politici, inclusiv cei liberali, care la randul lor au lansat o invitatie partidelor parlamentare pentru a se discuta Codul Fiscal, acestia propunand si o data - 17 august.

Vicepremierul si-a aratat astfel deschiderea, pentru prima data, la o alta solutie la Codul Fiscal adoptat la sfarsitul sesiunii parlamentare. Pozitia sa e contrara celei a premierului Victor Ponta, care vrea noul Cod in forma radicala - cu taieri de taxe si impozite si scaderea intr-o singura transa a TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016.

De remarcat ca Victor Ponta (sustinut de ministrii Eurgen Teodorovici si Rovana Plumb) a ramas singurul lider politic care sustine versiunea radicala a noului Cod Fiscal. FMI, Comisia Europeana, Klaus Iohannis, seful BNR, liderii PNL si UDMR au criticat propunerea radicala votata deja de Parlament si intoarsa de presedinte, in timp ce Liviu Dragnea s-a aratat si el deschis unor discutii.
 *Codul Fiscal va fi discutat in Parlament in sesiune extrordinara in perioada 24-26 august, mai intai in Senat si apoi in Camera Deputatilor, dupa ce presedintele Klaus Iohannis l-a trimis spre reexaminare.

Redam mai jos integral declaratia lui Liviu Dragnea:

"In ultima conferinta de presa am facut apel la intreaga clasa politica pentru trecerea la o politica axata pe problemele reale ale Romaniei, pe identificarea prioritatilor si renuntarea la politica de conflicte personale si demagogie. Constat ca primele reactii sunt incurajatoare, deja cativa actori politici semnificativi indemnand la dialog pe tema Codului Fiscal.

In acest sens, salut initiativa venita din partea UNPR, prin vocea Presedintelui acestei formatiuni politice, domnul Gabriel Oprea, de realizare a unei discutii intre partidele parlamentare pe tema Codului Fiscal, confirmand astfel prezenta Ministrului Finantelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, din partea PSD, la aceasta actiune.

De asemenea, remarcam cu satisfactie ca PNL invita PSD si partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltarii Romaniei. Am exprimat intotdeauna necesitatea institutionalizarii dialogului politic in toate situatiile in care opozitia poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor.

Pentru PSD, UNPR si ALDE dezbaterea celor mai importante teme ale guvernarii a fost o practica politica ce a dus la o strategie de guvernare eficienta si stabila. Temele macrostabilitatii economice a Romaniei sau functionarii si modernizarii statului s-au aflat intr-o continua dezbatere sau negociere intre trei partide care acopera un spectru ideologic foarte larg, de la stanga, trecand prin centru stanga, pana la dreapta.

Constatand existenta mai multor cereri de dialog din partea partidelor politice privind dezbaterea Codului Fiscal, credem ca este binevenita o noua cautare a consensului dupa ce vechiul consens parlamentar pe aceasta tema, stabilit intre coalitia de guvernare si PNL s-a spulberat, indeosebi, credem noi, din cauza lipsei de comunicare intre PNL si Presedintie. Dincolo de acestea, primim cu deschidere noua cerere de dialog pe aceasta tema initiata de PNL. Astfel, vom onora si aceasta invitatie tot prin Ministrul Finantelor Publice, care va fi insotit, la ambele intalniri de o echipa de specialisti din cadrul Ministerului pentru a prezenta o refundamentare a Codului Fiscal pornind de la cererile Presedintelui Klaus Iohannis sau a altor organizatii sau institutii care s-au pronuntat in spatiul public.

Ulterior acestor discutii cu caracter tehnic, vom avea toata disponibilitatea sa analizam posibile solutii politice in cadrul unei intalniri intre conducerile partidelor parlamentare, care sa aiba loc inainte de inceperea Sesiunii extraordinare a Parlamentului Romaniei, elementele concrete privind data, ora si locatia urmand a fi stabilite de comun acord.

In ceea ce priveste cererea PNL de a discuta, la o data fixa, marile teme ale stabilitatii si devenirii Romaniei, consideram ca aceastea nu sunt teme de vacanta, ci merita din partea clasei politice un dialog continuu, institutionalizat. Stabilirea unor teme si prioritati pe termen lung nu se poate realiza printr-o singura intalnire, ea trebuie sa fie rezultatul unor dialoguri consistente si continue intre toate fortele politice. In interiorul coalitiei de guvernare aceasta dezbatere exista, da deja roade si ne bucuram ca si PNL vrea sa se alature acestui efort de dialog.

Consideram ca de la inceputul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor intalniri permanente intre toate partidele parlamentare si neparlamentare pe temele dezvoltarii economice Romaniei, functionarii statului de drept, dezvoltarii echilibrate si durabile a tarii in plan teritorial si realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor. Credem ca este necesar dialogul si pe alte teme: modernizarea institutionala, descentralizarea administrativa eficienta, sprijinirea romanilor din Diaspora pentru pastrarea identitatii si exercitarea integrala a drepturilor conferite de cetatenia romana, realizarea unei infrastructuri adecvate si dezvoltarea agriculturii, strategii de dezvoltare a comunitatilor rurale, realizarea unui model de functionare eficienta a comunicarii si de armonizare a circuitului administrativ intre Parlament, Guvern si Presedintie, modernizarea sistemului medical si educational, politici prin care Romania sa devina un actor cu pondere mai mare in deciziile politice de la nivel european si mondial si multe altele.

Precizez ca pentru realizarea acestor propuneri m-am consultat cu Premierul Victor Ponta si cu partenerii nostri de guvernare. Suntem deschisi la institutionalizarea unui asemenea dialog si asteptam PNL, dar si alte partide, sa se alature acestui efort de reflectie la care deocamdata participa doar PSD, UNPR si ALDE."


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 De citit...

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS