Ponta i-a invitat pe chinezi să investească în agricultura, energia şi infrastructura din România

Ponta i-a invitat pe chinezi să investească în agricultura, energia şi infrastructura din România

Premierul Victor Ponta i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi, cu care s-a întâlnit luni la Beijing, să investească în România în domenii precum agricultura, energia şi infrastructura, subliniind că ultimele două sunt direcţii strategice de dezvoltare pentru ţara noastră.

Ponta i-a invitat pe chinezi să investească în agricultura, energia şi infrastructura din România (Imagine: Guvern)

Victor Ponta le-a amintit investitorilor chinezi că anul trecut a avut loc la Bucureşti Forumul China - Europa Centrală şi de Sud-Est, la nivel de prim-miniştri, iar cu acest prilej România şi China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pieţei chineze pentru produsele agricole româneşti şi posibilitatea importului de carne de porc şi de bovine vii.

Premierul a arătat, totodată, că o mare provocare pentru România, cât şi pentru China, este este asigurarea independenţei energetice, a capacităţii de a avea energie suficientă şi la preţuri competitive.

"România este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleară, şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producţia naţională, energie pe cărbune, energie termo, unde e nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţia mediului, energie regenerabilă, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investiţii în domeniul energiei eoliene", a declarat Ponta.

Acesta a mai spus că pentru România este esenţială şi dezvoltarea reţelei de infrastructură, iar proictele în domeniu cu companiile chineze trebuie dezvoltate, cu respectarea procedurilor existente la nivelul UE şi a standardelor de calitate europene. Ponta s-a arătat însă convins de faptul că deja companiile chineze au o capacitate dovedită de a respecta aceste standarde şi de a dezvolta împreună cu firmele româneşti proiecte de infrastructură.

În cadrul reuniunii, ministrul Economiei, Constantin Niţă , a arătat că firmele chineze se pot implica şi în proiectele celor şase parcuri industriale pe care Guvernul şi-a propus să le construiască, specializate pe domenii ca electronică, telecomunicaţii şi IT, industria alimentară, industria extractivă şi minieră şi prelucrarea lemnului, unul dintre ele, cu caracter logistic, urmând a fi stabilit în portul Constanţa.

Niţă a mai arătat că volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi China a atins anul trecut doar 3,3 miliarde de dolari, nivel pe care l-a caracterizat drept prea mic în comparaţie cu relaţiile politice excelente. El şi-a exprimat speranţa ca cifra să crească anul acesta la 4 miliarde de dolari, ţinând cont că pe primele 6 luni s-a întregistrat un volum al schimburilor comerciale bilaterale de 1,9 miliarde de dolari.

Printre firmele prezenta la întâlnirea cu premierul Ponta s-au numărat China Synohidro Group şi China Gezhouba Group care, potrivit declaraţiilor autorităţilor române, sunt interesate de proiecte în infrastructură sau de cel de la Hidrocentrala Tarniţa, China General Nuclear Power Group şi China Huadian Group, ultima avînd ca domenii de interes sectorul hidrocentralelor, eolian sau termocentrala Rovinari.

La întâlnire au participat şi companiile China Communications Construction Corporation, interesată de proiectele Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, modernizarea podului Constanţa sau podul de la Brăila, precum şi China Railway Corporation, care ar trebui să asigure realizarea proiectului trenului de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

Au fost prezenţi de asmenea reprezentanţi ai China National Electric Engineering Construction Corporation, care va moderniza termocentrala Mintia-Deva, şi China Junlun Petroleum Co. Ltd., care potrivit autorităţilor române, ar fi interesată de privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea sau a Cuprumin.

De asemenea, dintre participanţi, China State Grid Corporation şi-a exprimat interesul pentru preluarea unor acţiuni în sistemul de distribuţie de electricitate în România, China Overseas Oil Engineering Company pentru cooperarea în domeniul exploatărilor petroliere din Marea Neagră, iar China Coal Technology and Engineering Group Corporation ar fi interesată să investească în Valea Jiului, în domeniul mineritului.

La reuniune a mai luat parte şi conducerea Beijing MingChangSenMu Medical Instruments/ Wonder Investment Management (Shenzen) care este interesată de privatizarea Sanevit S.A., precum şi mai multe firme chineze sau mixte, româno-chineze, din sectorul zootehnic.

Premierul Victor Ponta face, în perioada 30 august - 3 septembrie, o vizită oficială în R.P. Chineză, la invitaţia omologului chinez Li Keqiang, ca răspuns la vizita întreprinsă în România de acesta din urmă în noiembrie 2013

Victor Ponta a ajuns la Beijing alături de soţie, europarlamentarul Daciana Sârbu , de vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin , precum şi de miniştrii Ioan Rus şi Constantin Niţă.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate