Ponta face ce DICTEAZĂ Antena3: Cere REDESCHIDEREA Dosarului Flota/Gâdea, şeful României!

Ponta face ce DICTEAZĂ Antena3: Cere REDESCHIDEREA Dosarului Flota/Gâdea, şeful României!

Este aproape neverosimil la ce spectacol de minciună şi intoxicare putem asista în continuare. Este incredibil că deşi bieţii români s-au înghesuit să voteze ceea ce, ca proştii, au crezut că este o nouă viziune despre România, tot Antena 3 şi Victor Ponta, împotriva cărora românii au votat masiv, sunt la putere. Şi calcă în continuare justiţia în picioare. Acum, mai nou, Ponta, împins de la spate de Gâdea şi Radu Tudor, zgârmă la Dosarul Flota. Declarat caz închis de procurorii DNA.

Victor Ponta a cerut Ministerului Justitiei si AVAS sa studieze decizia de clasare a dosarului Flota.
 Ponta a anuntat luni ca a cerut Ministerului Justitiei si AVAS sa studieze decizia de clasare a dosarului Flota, in care fostul presedinte Traian Basescu era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si delapidare, si ca exista posibilitatea ca aceasta decizie sa fie atacata de Guvern. El a aratat astfel ca exista posibilitatea legala de redeschidere a acestui dosar.

Procurorii anticoruptie au decis clasarea dosarului Flota, in care fostul presedinte Traian Basescu era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si delapidare, "intrucat faptele nu exista", se arata intr-un raspuns al DNA transmis joi la solicitarea agentiei Mediafax. Decizia de clasare a dosarului a fost luata miercuri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Conform sursei citate, infractiunea de abuz in serviciu, de care era acuzat Traian Basescu, nu exista, deoarece prin exercitarea functiilor de decizie in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada 1990-1992 si 1996-2000, Basescu nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu in patrimoniul CNM Petromin SA Constanta. Procurorii explica acest lucru prin faptul ca navele care fac obiectul dosarului au fost vandute in baza aprobarilor legale date de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) - actionarul majoritar al CNM Petromin SA in cadrul procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei.

"Cele 16 nave aflate in contracte de management cu grupul Klaveness au ramas in proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispozitie asupra lor) pana in 1999-2000, cand acestea au fost vandute la licitatie. Sumele realizate din vanzarea celor 16 nave au fost in cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vanzarii navelor nu a apartinut Ministerului Transporturilor, ci a apartinut FPS si AGA a CNM Petromin SA, intrucat FPS si nu Ministerul Transporturilor erau actionarul majoritar al CNM Petromin SA", arata DNA, in raspunsul la solicitarea Mediafax.

De altfel, potrivit sursei mentionate, CNM Petromin, ca societate comerciala pe actiuni in domeniul transporturilor navale, la data de 31 decembrie 1992, avea datorii de 14.770.000 de dolari.

"Cu privire la infractiunea de fals intelectual in forma continuata, retinuta prin actul de invinuire ca fiind realizata de faptul ca "¬in perioada 1991-2000, a emis acte de decizie la nivel de conducere a ministerului in exercitarea atributiilor de serviciu, atat prin atestarea unor fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, cu privire la constituirea si atributiile CIS, CNM Petromin, ordinele de acordare si retragere a dreptului de arborare a pavilionului romanesc de catre navele angajate in afacerea "Petroklav", a notei in baza careia a dispus radierea din Registrul Matricol a mineralierului "Bacesti" si a documentelor de plata "P&I" a 500.000 USD din creditul luat prin ipotecarea navei "Bacesti" pentru care asigurarea trebuie sa fie platita de navlositorul Borom Anglia, cat si prin omisiunea cu stiinta a inserarii unor date sau imprejurari reale referitoare la proprietatea reala asupra navelor CNM Petromin SA cu prilejul ordinelor de retragere a pavilionului romanesc arborat de aceste nave", se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece nu se poate sustine au fost atestate fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului ori a fost omisa, cu stiinta, inserarea unor date sau imprejurari", conform anchetatorilor.

In ceea ce priveste infractiunea de delapidare, constand in faptul ca "in septembrie 1992, in calitate de ministru al Transporturilor si director (presedinte) al BOD Petroklav Inc. Bahamas, dupa incetarea activitatii acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD in contul deschis la Citibak Londra, de unde si-a insusit-o, prezentand ulterior un extras de cont in care figureaza nereal virarea sumei la asiguratorul navei Bacesti", a rezultat ca fostul sef al statului nu si-a insusit suma de 500.000 de dolari, asa cum se arata in actul de invinuire, ci ca suma a fost platita Clubului de asigurari P&I UK Londra si reprezinta contravaloarea asigurarii navelor din exploatarea Petromin.

"De altfel, cu referire la aceasta presupusa fapta, respectiv delapidare, raspunderea penala s-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrarii in vigoare la data de 1 februarie 2014 a noului Cod Penal, conform caruia, maximul special al pedepsei pentru infractiunea de delapidare a fost redus la sapte ani", mentioneaza DNA.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost implicat in 68 de dosare penale, sase dintre acestea fiind inca in curs solutionate, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), intr-un raspuns transmis miercuri la solicitarea Mediafax.

"La Sectia de urmarire penala si criminalistica, in perioada martie 2004 - aprilie 2014, au fost inregistrate un numar de 58 de cauze penale, din care solutionate 53. Doua cauze au fost conexate la o alta solutionata in cursul anului 2007 cu neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. f din Codul de procedura penala", arata PICCJ.

Potrivit sursei citate, alte doua dosare au fost declinate la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

"Dosarul inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti se afla in curs de solutionare, iar dosarul inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, fiind dispusa, la data de 5 noiembrie 2008, solutia de neincepere a urmaririi penale in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala", conform raspunsului oficial al Parchetului instantei supreme.

In prezent, conform sursei mentionate, in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica se mai afla un singur dosar penal.

In ceea ce priveste Directia Nationala Anticoruptie, in intervalul 2002 - 2012, au fost inregistrate patru cauze penale in care apare numele lui Traian Basescu, toate acestea fiind solutionate.

"Un dosar a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar in care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala", conform PICCJ.

In alte trei dosare penale, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale si clasarea.

La Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost inregistrate in cursul anului 2012, sase dosare penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care cinci sunt in curs de solutionare, iar unul a fost clasat prin ordonanta din 9 ianuarie, se mai arata in raspunsul transmis de PICCJ.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...