Ponta, e de RĂU!/Dosarul DIASPORA se mută la DNA/Comunicat DNA
Nici n-am apucat noi bine să scriem că Niţu pune batista pe ţambal la Parchetul General în Dosarul Diaspora, că DNA a şi cerut să preia acest caz.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a solicitat de la Parchetul General dosarul in care au fost facute plangeri privind modul de desfasurare a votului din diaspora la alegerile prezidentiale., anunta Agerpres, care citeaza surse judiciare.
Potrivit surselor citate, solicitarea a fost facuta intrucat faptele vizate ar fi de competenta DNA.
Comunicat DNA
Ca urmare a unor informații apărute în mass media în cursul zilei de 04 decembrie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:
La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora.
Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.
Pe 20 noiembrie, Parchetul General a anuntat ca pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica se efectueaza cercetari intr-un dosar constituit ca urmare a conexarii a sase dosare penale ce vizeaza plangeri privind modul de desfasurare a votului din diaspora la alegerile prezidentiale.
Comunicat Parchetul General
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).
Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.
La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri.
Faptele sesizate priveau dispozitiile art. 297 Cod penal (abuzul in serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenta in serviciu) si art. 385 Cod penal (impiedicarea exercitarii drepturilor electorale).
"Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, inceperea urmaririi penale cu privire la fapta, sesizarile formulate vizand persoane cu diferite functii sau functionari din cadrul institutiilor cu rol decident in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor", sustinea Parchetul General.
In aceeasi zi, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara ca se fac cercetari in legatura cu organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora, precizand ca s-au primit foarte multe sesizari.
Seful Ministerului Public preciza ca sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor care, in opinia petitionarilor, au avut atributii in organizarea alegerilor.
Procurorul general arata ca sesizarile sunt venite din partea diferitelor institutii, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane si au fost trimise pe email, la care sunt anexate plangeri, inclusiv din diaspora.
Citeşte şi AICI