Ponta acuză că înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii vizează obiective contrare intereselor strategice ale României
Preşedintele partidului Pro România, Victor Ponta, afirmă că OUG privind aprobarea cadrului legal de înfiinţare a fondurilor suverane de investiţii ridică probleme de constituţionalitate şi adaugă că prin crearea acestor fonduri se are în vedere realizarea mai multor ''obiective contrare'' intereselor strategice ale României.
"Rechizitoriul împotriva celor vinovaţi de constituirea Fondului Suveran de Investiţii (cel mai mare jaf din avuţia României din ultimii 100 de ani) trebuie să înceapă de azi. Azi vă prezint primele dovezi - documentul oficial prezentat ieri, 15 noiembrie, Guvernului de către Ministerul Justiţiei, în care se arată că ordonanţa este neconstituţională. Fac precizarea că Liviu Dragnea nu a semnat nicăieri - este doar un instigator, cei băgaţi în faţă şi care şi-au pus semnătura pe această ordonanţă (din prostie, lăcomie sau laşitate) sunt vinovaţi de subminarea economiei naţionale, trădare, abuz în serviciu şi vor petrece mulţi ani în faţa justiţiei!", a scris Victor Ponta , vineri, pe pagina sa de Facebook.
El arată că România are companii valoroase construite în 50 de ani - Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Aeroportul Otopeni, Portul Constanţa, Poşta Română, Compania Energetică Oltenia.
"Aceste companii valorează peste 25 de miliarde de euro, dacă am vrea să le vindem - dar de fapt înseamnă o baza economică esenţială pentru supravieţuirea naţiunii! Liviu Dragnea a fost abordat încă din 2016 de grupuri de interese economice din afara ţării, care şi-au arătat interesul în a prelua aceste companii fără însă să participe cu bani la listări sau privatizări: pe bani puţini şi şpăgi mari, ca în ţările bananiere!", afirmă liderul Pro România.
Ponta susţine că prin Fondul Suveran înfiinţat de Guvern se realizează mai multe "obiective contrare" intereselor strategice ale României.
"Toate aceste companii deţinute de statul român se scot din administrarea Guvernului şi trec la nişte structuri de conducere private numite pe o perioadă de 9 ani. Conducerea privată a Fondului este numită pe 9 ani de Dragnea (cu semnătură lui Teodorovici) fără niciun criteriu profesional sau de integritate - doar "teldrumişti" credincioşi. Aceste structuri private de conducere nu pot fi controlate nici de Curtea de Conturi, nici de Guvern sau Parlament. Practic, board-ul nu dă socoteală nimănui din România şi nu poate fi schimbat de nimeni timp de 9 ani. În plus, faţă de administrarea companiilor se vor mai da direct de la bugetul de stat 9 miliarde de lei pentru cheltuieli de înfiinţare (adică o sumă cu care se puteau face 8 spitale regionale sau autostrada Comarnic - Braşov!). Fondul Suveran nu poate face practic nicio investiţie în 2019-2020 din cauza faptului că toate profiturile companiilor au fost luate deja la buget ca să acopere deficitul - adică, minim 2 ani Fondul cheltuie banii pe salarii, secretare, şoferi, maşini, sedii, deplasări în străinătate şi alte prostii şi hoţii. Conducerea privată a Fondului are dreptul 'să vândă participaţiile Statului' la respectivele companii 'prin derogare de la legile privatizării'/ adică vor vinde direct şi netransparent acţiunile Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz către cei cu care a vorbit Dragnea încă din 2016!!!. După 9 ani (în 2028) vom vedea ce a mai rămas şi ce mai recuperăm din aceste companii", mai arată liderul Pro România.
El reaminteşte că iniţiatorii proiectului, "sperând să scape de Justiţie, au încercat să voteze în Parlament o lege care să îi protejeze -, dar CCR a declarat legea neconstituţională şi atunci au decis să dea Guvernul ordonanţă de urgenţă (adică tot o lege)!!!".
"Pro România va folosi toate căile legale pentru oprirea acestui furt fără precedent şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi! Dar nu putem singuri - cine mai crede în România şi în viitorul nostru trebuie să ni se alăture!", conchide Ponta.
Preşedintele Pro România a ataşat la postare o adresă trimisă pe 14 noiembrie de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, către secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, privind proiectul de OUG referitor la cadrul legal general de înfiinţare a fondurilor suverane de investiţii şi dezvoltare în vederea includerii pe ordinea de zi a şedinţei de guvern.
În adresă se arată că la proiectul de act normativ "s-au primit avize de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Turismului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, iar Ministerul Justiţiei l-a avizat favorabil cu observaţii".
Conform documentului, "Ministerul Justiţiei, prin adresa nr.96729/13.11.2018, atrage atenţia asupra caracterului neconstituţional al proiectului de act normativ". "Având în vedere soluţia propusă de Ministerul Justiţiei de promovare a proiectului de act normativ sub formă de Lege pentru evitarea unor elemente de neconstituţionalitate, considerăm că decizia asupra oportunităţii promovării actului normativ ca ordonanţă de urgenţă revine Guvernului", se menţionează în documentul publicat de Ponta. AGERPRES