Ponta & Udrea. Marele asalt
"Dream-team-ul" Ponta-Udrea se intoarce in forta din subsolul actualitatii unde parea sa-si astepte cu bagajelul la usa verdictul.
Vocali, parca si mai plini de tupeu ca inainte, cei doi dau semnalul restauratiei. Cu vantul in panze dau semnalul atacului asupra statului de drept si asupra legilor.
Dl Ponta, inculpat pentru evaziune si spalare de bani, un mizilic!, se pregateste, dupa toate semnele si informatiile, sa devina presedintele Camerei Deputatilor. Asa cum arata lucrurile, cred ca daca va fi nevoie Valeriu Zgonea va fi tarat la propriu afara din birou, pentru ca el sa fie ocupat de Victor Ponta in timp util.
De ce atata agitatie pentru doar cateva saptamani ramase practic din aceasta legislatura?
Cateva saptamani esentiale pentru masacrarea legislatiei penale. Ministrul Justitiei a vorbit pe fatadespre asta deja folosind exact termenul de restauratie. Si cum altfel sa se numeasca cele 20 de proiecte legislative de ciuntire a Codurilor Penal si de Procedura Penala, a Legii ANI, numai bune de supus la vot dupa ce Valeriu Zgonea le-a tinut dosite.
Deja legea avocaturii a fost modificata pentru ca avocati, precum Sova si Ponta de exemplu, sa capete imunitate.
Si cine sa fie mai potrivit sa conduca aceasta ofensiva decat un inculpat? Cum se aude zvon de Rompetrol II dinspre DIICOT, n-o avea motive sa se grabeasca inculpatul?
De partea cealalta a echipei, inculpata Udrea descaleca in sufrageria de la B1 TV pentru a tine lectii de drept: abuzul in serviciu este o mare eroare penala, unica in Europa, care ar trebui sa fie cel mult o contraventie.
Narile sensibile simt mirosul libertatii? CCR are pe masa contestatiile inculpatei Bica, tovarasa de suferinta penala a Elenei Udrea, tocmai impotriva abuzului din Codul Penal si din Legea 78.
La prima dezbatere, saptamana trecuta, doar un vot a lipsit pentru ca zeci, poate sute de penali sa scape dupa ce au jupuit functiile si banul public dupa bunul plac.
A absentat de la sedinta Mona Pivniceru, pentru ca CCR a dezbatut tocmai exceptia ridicata de domnia sa impotriva articolului de lege care nu adauga la pensia de magistrat perioada de la CCR. O "nedreptate" corectata de restul judecatorilor constitutionali in unanimitate.
Deci, intelegem, si cu votul dlui Morar, cel care este in proces la Cluj cu Casa de Pensii, tocmai pentru ca aceasta nu i-a recunoscut in cadrul vechimii patru luni ca judecator CCR cu care facea cei 25 de ani necesari sa ia pensia de procuror pe care sa o cumuleze cu salariul de judecator CCR. Ca doar 20 de mii de lei pe luna sunt mai buni decat 10 mii.
Intr-o situatie asemanatoare e si judecatorul Tudorel Toader, tot in proces cu Casa de Pensii, tot pentru pensie de serviciu.
Le va folosi celor doi in procesele lor exceptia pe care au admis-o in calitate de judecatori CCR? Cu siguranta.
Un judecator obisnuit care ia o decizie in favoarea sa comite un abuz in serviciu. Da, din acela care trebuie dezincriminat. Dar oricum judecatorii CCR sunt imuni pentru deciziile lor, in baza art 61 al 2 din Legea 47/92. Deci au toate privilegiile unui magistrat, dar nu si limitele legale ale acestuia.
De la inaltimea deontologiei unor oameni care iau decizii in propriul interes va fi judecata soarta abuzului in serviciu? Sunt linistita. Si doamna Udrea vad.
Cum sa nu simta penalii mirosul libertatii?
"Dream team"-ul a dat semnalul asaltului concertat asupra legilor, asupra institutiilor. Si nu ma indoiesc ca el va fi din toate partile, cu toate mijloacele si din toate puterile. Cam asta ne asteapta. Ioana Ene Dogioiu/Ziare.com