Poluarea poate afecta creierul uman (studiu)

Poluarea poate afecta creierul uman (studiu)

Poluarea aerului poate face mai mult decât să dăuneze mediului, ea putând altera pe termen lung și starea de sănătate a creierului uman, conform unui studiu publicat în revista Annals of Neurology, informează yahoo.com. Acest studiu a constatat că persoanele care au fost expuse la un nivel mai mare de poluare a aerului au creierul "mai îmbătrânit" decât cele care au respirat regulat aer curat. În cadrul studiului, oamenii de știință au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei în vârstă, pentru a evalua nivelul materiei cenușii (care procesează informații) și al materiei albe (care ajută nervii din creier să comunice).

De asemenea, ei au analizat datele poluării aerului pentru a estima la cât de multă poluare sub formă de particule minuscule au fost expuse participantele la studiu între anii 1999-2006.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare 3,49 micrograme pe centimetru cub de poluare a aerului femeile au fost expuse la o scădere a materiei de culoare albă de 6,23 centimetri cubi. Aceasta ar fi echivalentă cu până la doi ani de îmbătrânire a creierului.

Descoperirea legăturii dintre poluare și nivelul de îmbătrânire a creierului este tulburătoare deoarece pierderea materiei albe este legată de tulburări cognitive, demență și boli neurologice grave, a precizat co-autorul studiului Grigorie Wellenius, profesor asociat la Brown University School of Public Health din SUA.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

2 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 Fiica legionarului Alexandru Arnăutu, condamnată în lotul Le Pen