Poltico: Unități de gherilă se formează în Crimeea. Rusia se teme și se pregătește pentru bătălia pentru peninsulă
În Crimeea se formează grupuri subversive și de gherilă. Dezamăgirea și panica este în creștere. O persoană a vorbit despre furia sa că nu a reușit să obțină un loc în spital din cauza faptului că acolo au fost aduși de pe front un număr mare de ruși răniți. Un alt interlocutor a spus că elita rusă înspăimântată încearcă să-și vândă casele strălucitoare de vară, dar nu își găsesc cumpărători, scrie Politico.
Spre deosebire de 2014, Ucraina are acum o armată puternică FOTO Shutterstock
Când Vladimir Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie, puțini se așteptau ca nouă luni mai târziu armata ucraineană să amenințe că va elibera Crimeea. Acest lucru nu mai pare imposibil din punct de vedere militar după ce armata ucraineană bine organizată a reușit să expulzeze forțele ruse din regiunea Harkov și Herson.
Reprezentantul președintelui Ucrainei în Crimeea, Tamila Tașeva, își face deja planuri pentru perioada de după eliberarea peninsulei , pregătind fundamentul legal pentru rezolvarea problemelor complexe care vor apărea. Potrivit ei, Kievul ar dori să elibereze peninsula fără luptă. Dar „o metodă militară poate fi singura soluție”.
„Situația de acum este foarte diferită de cea din 2014. Menținem contactul cu oamenii din Crimeea. Și sunt din ce în ce mai supărați de prețurile mari la alimente, de lipsa medicamentelor și a materialelor medicale. Există o creștere a protestelor la adresa războiului, mai ales după începerea recrutării și mobilizării parțiale”, a spus ea.
Întrebată despre formarea grupurilor de partizani în Crimeea, Tașeva a răspuns un singur lucru: „Desigur, se formează”. Ea a explicat că, spre deosebire de 2014, Ucraina are acum o armată puternică și o conducere hotărâtă. Și asta schimbă gândirea oamenilor din Crimeea.
Politico scrie că tensiunea din Crimeea a crescut semnificativ după deteriorarea podului Crimeea pe 8 octombrie. Rușii sunt nervoși și vânează susținătorii Ucrainei, temându-se de noi sabotaje. Kievul nu și-a asumat responsabilitatea pentru explozia camionului de pe podul Crimeea.
„A fost panică după explozie. De atunci, ofițerii și soldații și-au mutat familiile înapoi în Rusia. Și bogații au încercat să-și vândă imobilele, care valorează de la 500 de mii la un milion de dolari. Dar piața este moartă”, a declarat un lucrător în IT din Crimeea pentru Politico.
„Din cauza sancțiunilor, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, iar prețurile au sărit pentru absolut orice, mai ales la produse alimentare. Dacă câștigai o mie de dolari pe lună înainte de februarie, acum trebuie să câștigi aproximativ trei mii pentru a trăi ca înainte. Dar cum să o faci dacă industria turismului este moartă”, a adăugat el.
Localnicii, supărați
Localnicii sunt, de asemenea, supărați că nu pot primi ajutor medical, deoarece spitalele din Crimeea sunt pline de soldați ruși răniți în luptele din regiunile Herson și Donețk. Tot mai multe celule de partizani se formează pe fondul deteriorării situației.
„Grupul meu de patrioți se cunoaște bine. Am studiat și am lucrat împreună de mulți ani și avem încredere unul în celălalt. Ne pregătim. Și înțelegem că secretul va determina eficacitatea acțiunilor noastre”, a spus un fost bancher, care pretinde că conduce o echipă de șapte persoane.
Inspirați de explozia de pe podul Kerci, partizanii plănuiesc să saboteze bazele militare. „Sunt mulți provocatori, iar rușii sunt alarmați. De aceea suntem vigilenți. Cunoaștem și alte grupuri de gherilă. Dar nu acceptăm comunicarea activă din motive de securitate. Avem o înțelegere cu șeful poliției, care înțelege că Rusia va fi învinsă. Și este alarmat. El ne va da cheile arsenalului său când va veni momentul, cu condiția ca apoi să spunem o vorbă bună despre el”, a adăugat fostul bancher.
Politico scrie că încă nu se știe cât de gravă este amenințarea partizanilor ucraineni pentru armata rusă din Crimeea. Dar generalul american în retragere, fost șef al forețelor NATO în Europa, Ben Hodges, spune că se aștepta să se formeze o astfel de forță în peninsulă.
„M-am așteptat la asta. Aceștia sunt atât localnici, cât și sabotori care s-au infiltrat în Crimeea. Amintiți-vă că ucrainenii au făcut același lucru împotriva Wehrmacht-ului german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Există o tradiție de sabotaj și revolte. Nu mi-aș dori să fiu șofer de camion rus care conduce un convoi nicăieri în acest moment. Cred că atunci când va veni timpul pentru o acțiune decisivă, va fi o combinație de partizani locali și sabotori infiltrați”, a explicat el.
Rusia își întărește apărarea în Crimeea
Oficialii ucraineni au declarat pentru Politico că liderii Europei de Vest sunt cel mai iritați de discuțiile despre intenția Kievului de a elibera Crimeea. Armata ucraineană și-a mărit ritmul activității sale militare atât în Crimeea, cât și în apropierea acesteia, folosind drone aeriene și maritime pentru a lansa lovituri asupra bazelor. Marți, au lovit navele de război rusești cu sediul la Sevastopol.
Unul dintre locuitorii din Crimeea a declarat pentru Politico că dronele ucrainene i-au forțat pe comandanții Flotei Mării Negre a Federației Ruse să revizuiască locația navelor lor.
„Până de curând, un grup de nave rusești a fost staționat constant lângă coastă, lângă casa mea. De obicei le vedeam. Au lansat rachete. Așa că mi-am contactat rudele din diferite orașe ale Ucrainei pentru a le avertiza despre acest lucru. Dar acum navele au fost trimise în alt loc. Erau prea vulnerabile aici”, a spus omul.
Rusia își întărește apărarea în Crimeea, în special în districtul Jankoi din nordul peninsulei, a declarat pentru publicație Andriy Cerniak de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. Hodges crede că o operațiune ucraineană de succes în Crimeea este posibilă. Și, în opinia sa, „lucrările vor începe în ianuarie”.
Până atunci, ucrainenii își vor continua încercările de a izola Crimeea lovind din nou Podul Crimea, care se întinde din regiunea Rostov de-a lungul coastei de nord a Mării Azov, trecând de Mariupol și Melitopol până în peninsulă. Ucrainenii vor încerca să găsească o modalitate de a distruge podul și legătura terestră. Aceasta este o tactică de asediu din secolul al XVIII-lea, a spus Hodges, adăugând că Ucraina o va combina cu utilizarea armelor moderne de înaltă precizie.
Sursa: adevarul.ro