Polonia vrea să securizeze granița cu Kaliningrad: Rusia este „un vecin instabil”
Viceministrul polonez de interne, Bartosz Grodecki, a declarat joi că „frontiera cu Rusia trebuie securizată” în jurul exclavei Kaliningrad, la nord de Polonia, şi a anunţat că există deja un plan pentru realizarea acestui obiectiv, pentru că este vorba de un „vecin instabil”, potrivit EFE.
Kaliningrad FOTO Shutterstock
Într-un interviu televizat, Grodecki a numit Rusia drept un „vecin instabil”, care a „comis acte de terorism împotriva vecinilor săi”, şi din această cauză „este necesar de pus în practică măsuri de securitate şi descurajare”.
„Există deja un proiect de creare a unui sistem de securitate eficient şi modern în perimetrul frontierei cu Kaliningrad”, a spus viceministrul polonez, care a adăugat că, pe lângă alocarea unor „resurse majore” la transpunerea în practică a respectivului proiect, guvernul va recurge la trupele de grăniceri.
De la declanşarea războiului de către Rusia în Ucraina, tensiunea a crescut în oraşele poloneze de lângă Kaliningrad, iar unele municipalităţi din zonă au distribuit informaţii localnicilor privind utilizarea garajelor subterane şi a subsolurilor ca adăposturi împotriva unei posibile invazii ruseşti.
Grodecki, responsabil de problemele legate de migraţie în Ministerul polonez de Interne, a evocat în interviu criza migranţilor cu care s-a confruntat Varşovia anul trecut la graniţa dintre Polonia şi Belarus şi a subliniat că „în acest an s-au înregistrat 8.000 de tentative de intrare ilegală în ţară, în timp ce anul trecut au fost aproape 40.000”.
Pe de altă parte, viceministrul polonez a anunţat că „regulamentul care restricţionează intrarea cetăţenilor ruşi în Polonia va fi modificat, în acord cu ţările baltice, pentru a rezolva problema intrării cetăţenilor Federaţiei Ruse” în UE.
La 8 septembrie, Varşovia s-a alăturat deciziei guvernelor din Estonia, Letonia şi Lituania de a limita intrarea cetăţenilor ruşi la cazuri umanitare sau cazuri de extremă necesitate.
În interviu, Grodecki a subliniat că se prevede „restricţionarea şi mai mult” a acestor măsuri, de comun acord cu ţările baltice.
Kaliningradul, situat între Polonia, Lituania şi Marea Baltică, aparţine Rusiei de la anexarea sa în 1945 după al cel de-Al Doilea Război Mondial.
Sursa: adevarul.ro