Polonia sprijină deplin aderarea Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată

Polonia sprijină deplin aderarea Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a exprimat joi ''sprijinul deplin al Poloniei pentru cererea de aderare a Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată'', precum şi pentru integrarea în NATO a ''unei ţări mici, dar pe care o admirăm pentru rezistenţa sa în faţa Rusiei”.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki

Într-o conferinţă de presă susţinută în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova, Morawiecki a cerut aliaţilor europeni să acţioneze în mod coordonat în sprijinul Ucrainei şi să facă faţă cu o viziune strategică provocărilor pe care le ridică războiul din Ucraina, avertizând asupra unui război hibrid cu folosirea imigraţiei ca armă.

Potrivit liderului polonez, în afară de pregătirea militară, există şi alte domenii în care Europa şi aliaţii occidentali trebuie să opună o rezistenţă coordonată Rusiei: atacurile cibernetice, propaganda şi ''valurile de migraţie create artificial'', toate acestea având ca scop ''destabilizarea UE şi testarea forţei NATO, cele două organizaţii cele mai apropiate de noi''.

''Avem în faţa noastră un inamic foarte hotărât şi trebuie să ne pregătim pentru multe luni, poate ani de luptă'', a declarat Morawiecki, care a cerut Bruxellesului şi Statelor Unite să continue să trimită ''continuu'' atât fonduri cât şi materiale Ucrainei ''pentru lupta sa pentru suveranitate''.

Printre cei prezenţi la summitul moldovean s-a aflat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost întâmpinat călduros de şeful guvernului polonez cu o îmbrăţişare, fotografie pe care Morawiecki a publicat-o pe reţelele sale de socializare cu textul ''mă bucur să te revăd''.

Liderul polonez a subliniat, de asemenea, importanţa ''luptei împotriva propagandei Moscovei, un lucru pe care ţările aflate departe de graniţele Rusiei îl înţeleg din ce în ce mai bine'' şi a cerut ''crearea unor platforme comune de schimb de informaţii împotriva răspândirii de informaţii false''.

În ceea ce priveşte coaliţia internaţională pentru furnizarea de avioane de vânătoare F-16 Ucrainei, Morawiecki a precizat că Polonia ''nu are capacitatea de a trimite aceste aparate în Ucraina'', întrucât dispune de puţine unităţi, şi a amintit că Varşovia a livrat recent ''mai multe avioane de vânătoare MiG'' aliaţilor săi ucraineni.

''Putem ajuta la pregătirea piloţilor ucraineni. Este necesar să se facă un calendar coordonat între aliaţi'', a explicat premierul polonez.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…