Polonia și Țările Baltice solicită UE sprijin sporit pentru apărarea frontierelor cu Rusia și Belarus

Polonia și Țările Baltice solicită UE sprijin sporit pentru apărarea frontierelor cu Rusia și Belarus

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut miercuri, 26 iunie, Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei lor cu Rusia și Belarus pentru a proteja UE de amenințările militare și de alte acțiuni dăunătoare ale Moscovei.

foto frontieră terestră Belarus

Patru țări europene cer susținerea Uniunii pentru apărarea frontierelor FOTO Arhivă

Într-o scrisoare adresată atât președintelui Consiliului European, Charles Michel, cât și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va fi discutată joi la summitul de la Bruxelles, liderii celor patru țări care se învecinează cu Rusia și Belarus au subliniat că proiectul, menit să protejeze blocul de 27 de națiuni și pe cei 450 de milioane de cetățeni ai săi, va necesita, de asemenea, sprijin financiar din partea tuturor statelor membre.

Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va răspunde nevoii grave și urgente de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, transmite agenția de presă Pravda .

Amenințările de care se tem aceste națiuni cuprind o combinație de tactici militare și nemilitare, atât secrete, cât și deschise, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și deplasarea migranților peste frontiere.

Scrisoarea precizează că amploarea și costul acestor eforturi colective necesită măsuri specifice ale UE pentru susținerea lor politică și financiară.

Unii diplomați UE au estimat costul construirii unei astfel de linii de apărare de-a lungul celor 700 de kilometri de frontieră a UE cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde EUR (2,67 miliarde USD).

Investițiile europene în apărare și finanțarea acestora vor fi un subiect central de discuție între liderii UE la summit, în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al treilea an și Moscova își intensifică operațiunile hibride împotriva Occidentului.

Solicitarea de finanțare comună a unei linii de apărare terestră la frontiera de est a UE urmează unei inițiative anterioare a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE după modelul Iron Dome al Israelului, care ar coordona sistemele de apărare aeriană separate ale statelor membre ale UE.

Scrisoarea sublinia că planificarea și construcția liniei de apărare de la frontiera estică a UE ar trebui să fie coordonate cu NATO și cu cerințele sale militare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…