Polonia şi Republica Cehă au ajuns la un acord care încheie disputa privind mina de la Turow
Polonia şi Republica Cehă au semnat marţi un acord ce pune capăt disputei privind mina de lignit de la Turow, mină care i-a creat Varşoviei un conflict în plus cu Bruxellesul după ce Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a cerut Poloniei să plătească o ''amendă'' de o jumătate de milion de euro pe zi pentru refuzul de a o închide.
Conform înţelegerii dintre Varşovia şi Praga, Polonia va plăti Cehiei o compensaţie de 45 de milioane de euro pentru scăderea nivelului apelor şi va realiza o barieră protectoare subterană, iar guvernul de la Praga îşi va retrage plângerea înaintată la CJUE, au anunţat la o conferinţă de presă comună după semnarea acordului premierii ceh şi polonez, Petr Fiala şi Mateusz Morawiecki, relatează Reuters şi AFP.
''Am reuşit să dăm la o parte o piatră care ne apăsa", a spus premierul ceh, în timp ce omologul său polonez şi-a manifestat speranţa că plângerea la CJUE va fi retrasă ''astăzi sau mâine, iar această problemă nu va mai exista'', premierul Petr Fiala confirmând apoi că plângerea va fi retrasă.
Republica Cehă şi Germania s-au plâns că mina aflată pe teritoriul polonez le afectează nivelul apelor subterane, provoacă mult praf şi zgomot. Mina de la Turow alimentează o termocentrală care furnizează circa 7% din necesarul de energie electrică al Poloniei.
În urma plângerii primite, CJUE a hotărât în septembrie să impună Poloniei o amendă de 500.000 de euro pe zi după ce guvernul de la Varşovia nu a pus în aplicare o decizie anterioară a acestei instanţe europene de a suspenda activitatea minei şi a termocentralei aferente acesteia.
Comisia Europeană a ameninţat Varşovia cu două săptămâni în urmă că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe să plătească amenda impusă de CJUE.
Într-un caz separat, cu caracter politic, CJUE a decis anul trecut încă o amendă împotriva Poloniei, de un milion de euro pe zi, pentru neaplicarea unei hotărâri a instanţei europene de suspendare a activităţii noii camere disciplinare pentru judecători.
Această hotărâre a CJUE a fost considerată neconstituţională de Tribunalul Constituţional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre şi a iritat astfel şi mai mult Comisia Europeană, adâncind conflictul Bruxellesului cu Varşovia pe tema statului de drept.AGERPRES