Polonia și Lituania, îngrijorate de semnele de apropiere între UE și Rusia

Polonia și Lituania, îngrijorate de semnele de apropiere între UE și Rusia

Polonia și Lituania și-au exprimat 'preocuparea' în legătură cu 'semnele încurajatoare' privind comerțul cu Rusia, adresate, în opinia celor două țări, Moscovei de UE, în pofida tensiunilor pe marginea crizei ucrainene, informează miercuri AFP.

'Suntem surprinși și preocupați în legătură cu recentele semne adresate de Federația Rusă, (semne) care prezintă o perspectivă prea optimistă', au scris miniștrii de externe lituanian și polonez Linas Linkevicius și Witold Waszczykowski, într-o scrisoare adresată șefei diplomației europene Federica Mogherini și comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.

Acest mesaj — o copie a căruia a intrat în posesia AFP — reflectă îngrijorarea Europei de Est cu privire la faptul că Occidentul ar putea să diminueze presiunile asupra Kremlinului în legătură cu Ucraina și să dorească un nou angajament față de Moscova, în schimbul ajutorului său în Siria, sfâșiată de război.

Referindu-se la recentele apeluri ale liderilor UE ca blocul celor 28 de țări membre să coopereze mai strâns cu Uniunea Economică Eurasiatică (EurAzEs) condusă de Moscova, miniștrii de externe lituanian și polonez au estimat că legăturile economice mai puternice nu sunt 'o problemă a zilei de azi'.

Cei doi miniștri au afirmat că aceste 'semne optimiste și încurajatoare' riscă să submineze consultările menite să depășească opoziția Rusiei pentru un acord de liber-schimb UE-Ucraina. Potrivit lui Linkevicius și Waszczykowski, stabilirea de relații economice mai strânse cu Moscova ar trebui să fie însoțită de condiții cu privire la Ucraina.

Aceste condiții ar trebui să se refere la respectarea acordurilor de pace de la Minsk, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și abandonarea de către Rusia a restricțiilor comerciale la adresa UE, au notat miniștrii lituanian și polonez de externe.

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus recent o cooperare mai strânsă între UE și EurAzEs condusă de Moscova.

UE ar urma să prelungească săptămâna aceasta cu șase luni sancțiunile ce vizează, din 2014, sectoare întregi ale economiei ruse (bănci, petrol, industria de apărare), ca urmare a angajării Rusiei în Ucraina.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”