Polonia: Senatul respinge votul prin corespondenţă dorit de partidul conservator de guvernământ
Senatul polonez a respins marţi seara un proiect de lege ce ar permite organizarea la sfârşitul acestei săptămâni de alegerile prezidenţiale în care să se voteze prin corespondenţă, dar decizia finală aparţine camerei inferioare a parlamentului, informează dpa.
Senatorii polonezi au respins proiectul de lege cu 50 de voturi pentru, 35 împotrivă şi o abţinere.
Camera inferioară a parlamentului polonez, Sejm-ul, are nevoie de o majoritate absolută pentru a răsturna votul senatului, ceea ce înseamnă că numărul voturilor favorabile trebuie să fie mai mare decât numărul combinat al voturilor împotrivă şi al abţinerilor.
Votul în Sejm este programat, provizoriu, să aibă loc joi, dar ar putea fi amânat.
Mingea se află acum în curtea partidului naţional-conservator de guvernământ Lege şi Justiţiei (PiS), formaţiunea politică poloneză care insistă pentru organizarea scrutinului prin corespondenţă în luna mai.
PiS are majoritatea în camera inferioară, dar se poate confrunta cu o revoltă din partea unei facţiuni din grupul său parlamentar apropiată de fostul vice-prim-ministru Jaroslaw Gowin, care ar putea vota împotrivă.
Gowin a demisionat din guvern din cauza acestui subiect controversat, afirmând că organizarea alegerilor duminică,10 mai, aşa cum era programat, ar reprezenta o ameninţare pentru sănătatea publică.
De asemenea, ideea votului prin corespondenţă a fost puternic criticată de opinia publică, pe fondul preocupărilor legate de faptul că o procedură introdusă în grabă ar putea să nu îndeplinească standardele democratice.
Între-timp, scrutinul prezidenţial este încă programat pentru duminică, deşi chiar şi oficialii guvernamentali afirmă acum că organizarea alegerilor în această zi pare imposibilă.
Şi comisia centrală electorală (PKW) a declarat marţi seară că votarea pe 10 mai este imposibilă din motive legale şi organizatorice.
Printr-o dispoziţie inclusă într-o lege adoptată în contextul pandemiei COVID-19, adoptată în aprilie, PiS a eliminat unele din prerogativele cruciale ale PKW.
Dacă partidul de guvernământ reuşeşte să adopte legea votului prin corespondenţă, organizarea scrutinului ar putea fi amânată până cel târziu pe 17 sau 23 mai.
Specialiştii polonezi în drept constituţional susţin însă că acest proiect de lege este neconstituţional.
Preşedinta Sejm-ului Elzbieta Witek a anunţat marţi seara că va solicita opinia Curţii Constituţionale.
Respingerea proiectului de lege de către camera inferioară ar pune presiune asupra guvernului. În acest context, o variantă vehiculată ar fi adoptarea de măsuri extraordinare, precum declararea stării de dezastru natural ca urmare a epidemiei COVID-19.
Conform profesorului universitar Ryszard Piotrowski, specialist în drept constituţional, adoptarea unor astfel de măsuri excepţionale ar fi singura soluţie constituţională pentru amânarea scrutinului prezidenţial.
Politicienii din opoziţie susţin declararea stării de urgenţă. AGERPRES