Polonia: Rezoluţia PE de condamnare a legislaţiei privind avortul, un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări UE (judecător)

Polonia: Rezoluţia PE de condamnare a legislaţiei privind avortul, un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări UE (judecător)

Condamnarea de către Parlamentul European a legii poloneze privind avortul reprezintă un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări membre a UE, a declarat vineri pentru agenţia de ştiri poloneză PAP preşedinta tribunalului constituţional, relatează dpa.

"UE nu are jurisdicţie nici să influenţeze verdictele curţii constituţionale ale unei ţări membre, nici să evalueze legalitatea deciziilor judecătorilor săi", a afirmat Julia Przylebska.

În octombrie, tribunalul constituţional a decis că femeile nu pot face avort chiar dacă fătul nenăscut prezintă malformaţii severe , declanşând o amplă mişcare de protest .

Verdictul reprezintă o consolidare a legii poloneze privind avortul, care este deja una dintre cele mai stricte din Europa.

Ceea ce este în practică o interdicţie a avortului pune în pericol femeile ducând această practică în subteran, fapt care va duce la creşterea numărului de avorturi ilegale, clandestine şi care pun în pericol viaţa, se menţionează în rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European.

Eurodeputaţii au cerut, de asemenea, Comisiei Europene, să efectueze "o evaluare minuţioasă a alcătuirii tribunalului constituţional, a cărui ilegitimitate reprezintă motive pentru contestarea deciziilor sale".

Rezoluţia a catalogat verdictul "drept încă un exemplu al preluării politice a sistemului judiciar şi al colapsului sistemic al statului de drept în Polonia".

"Dreptul la autodeterminare sexuală nu este negociabil", a declarat eurodeputatul din grupul Verzilor Terry Reintke, adăugând că grupul său le cere guvernelor UE şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să continue cu procedura prevăzută la articolul 7 din tratat şi să-i suspende Poloniei drepturile de vot în Consiliu.

Procesul a fost declanşat în urmă cu ceva timp, dar nu a avansat din cauză că unele state membre au vrut să prevină o escaladare a conflictului, notează dpa.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”