Polonia respinge informaţiile privind implicarea în sabotarea Nord Stream
Polonia a respins joi informaţiile despre posibila sa implicare în aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică toamna trecută.
Nord Stream FOTO: Shutterstock
"Nu există nicio dovadă a vreunei implicări a cetăţenilor polonezi în aruncarea în aer a conductei Nord Stream", a transmis agenţiei de presă DPA Departamentul regional Pomerania al Diviziei pentru crimă organizată şi corupţie a Procuraturii Naţionale din Gdansk, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, investigaţiile au indicat că un iaht, care potrivit unor informaţii anterioare ar fi putut fi folosit de o echipă de sabotaj, ar fi navigat spre Polonia.
Acum două săptămâni, Wall Street Journal a raportat că anchetatorii germani examinau probe că echipa de sabotaj ar fi folosit Polonia ca bază operaţională.
Potrivit raportului, iahtul Andromeda, vizat de anchetatori în legătură cu atacurile, a navigat în apele teritoriale poloneze. Există de asemenea indicii că Polonia a servit drept centru logistic şi financiar pentru atac.
Procuratura a declarat că "nu există dovezi directe că persoane aflate pe iahtul Andromeda au fost implicate în distrugerea conductei Nord Stream".
Investigaţiile au indicat că nava a plecat într-adevăr spre Polonia cu şase persoane şi s-a oprit într-un port. Cu toate acestea, după o escală acolo de 12 ore, ea a părăsit din nou apele teritoriale poloneze. Nu au fost aduse obiecte la bord în timpul şederii.
Parchetul a adăugat că nu a putut oferi informaţii mai detaliate despre investigaţii, pentru că, dacă ar face asta, le-ar putea compromite.
În plus, o cerere de asistenţă juridică a fost trimisă Germaniei şi altor ţări. Potrivit unor investigaţii ale ziarelor Die Zeit şi Suddeutsche Zeitung şi canalului ARD, printre alţii, portul de escală în Polonia a fost Kolobrzeg.
Citând anchetatori, cotidianul polonez Rzeczpospolita şi agenţia de presă PAP au raportat că nu există dovezi că iahtul a navigat din Polonia spre zona unde gazoductele au fost aruncate în aer.
Nord Stream 1 şi 2 leagă Rusia de Germania pe sub apă printr-o conductă dublă. La sfârşitul lunii septembrie, patru scurgeri au fost descoperite în conducte după explozii.
Sursa: adevarul.ro