Polonia: Președintele Duda a aprobat controversata reformă a Tribunalului Constituțional

Polonia: Președintele Duda a aprobat controversata reformă a Tribunalului Constituțional

Președintele Poloniei, Andrzej Duda (conservator), a semnat luni foarte controversata lege privind Tribunalul Constituțional, denunțată de către opoziție ca având drept scop să paralizeze această instituție și să submineze separația puterilor în stat, potrivit unui comunicat al președinției, relatează AFP și Reuters.

Andrzej Duda, un aliat apropiat al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a promulgat legea adoptată în grabă de către majoritatea conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, în pofida apelurilor la reținere lansate îndeosebi de către Comisia Europeană, numeroși experți și instituții poloneze și internaționale.

Noua lege, care va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, introduce îndeosebi regula majorității calificate de două treimi pentru deciziile Tribunalului Constituțional, obligat de acum înainte să întrunească, pentru a putea statua în cazuri de mare importanță, 13 din cei 15 judecători câți are curtea, în loc de 9 anterior.

PiS și-a plasat deja în cadrul Tribunalului cinci judecători aleși ai săi, urmând o procedură controversată, ceea ce ar urma să-i permită să blocheze ușor avizele defavorabile ale Tribunalului.

Miercuri, într-o scrisoare adresată autorităților poloneze, vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut ca ''legea să nu fie adoptată în final, sau cel puțin să nu intre în vigoare ''până când nu sunt pe deplin și corect evaluate toate chestiunile referitoare la impactul său asupra independenței și funcționării Tribunalului Constituțional''.

Ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, a reacționat imediat, estimând că Timmermans a fost ''indus în eroare'' de către opoziția poloneză.

Potrivit partidului lui Kaczynski, cu această lege ''se face ordine în funcționarea Tribunalului Constituțional și se elimină un obstacol în calea aplicării promisiunilor sale electorale. Dar legea a dat loc unor dezbateri aprinse la aprobarea sa expresă în parlament și a suscitat critici din partea Curții Supreme și a mai multor organizații neguvernamentale, inclusiv Amnesty International.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat, de asemenea, ''preocuparea''. Fostul președinte polonez Lech Walesa a făcut apel la un referendum privind organizarea de alegeri anticipate, după numai două luni de la alegerile câștigate de PiS.

Consiliul Național al Justiției (KRS) a lansat un apel către președintele Poloniei, Andrzej Duda, să nu promulge noua lege, ci să o supună dezbaterii Tribunalului Constituțional pentru a decide dacă ea este sau nu în conformitate cu Legea Fundamentală.

Opoziția poloneză laolaltă este de părere că noile autorități vor pur și simplu să scape de orice control independent.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...