Polonia poate primi mai mulți refugiați decât cotele propuse de UE (șeful diplomației)
Polonia este capabilă să găzduiască mai mulți refugiați decât cotele propuse de Uniunea Europeană, însă UE trebuie să-și securizeze frontierele și să asigure siguranța cetățenilor săi, a declarat luni șeful diplomației poloneze Grzegorz Schetyna, relatează AFP. 'În fața crizei tot mai mari, Polonia este în măsură să accepte mai mulți refugiați decât prevăd cotele propuse de Comisia Europeană', a spus ministrul, fără a preciza o cifră, într-un articol publicat în cotidianul Gazeta Wyborcza.
'Este totuși necesară o acțiune complexă și eficientă a Uniunii Europene și a țărilor membre în domeniul politicii de azil și a migrației', a scris Schetyna în acest articol care urmează să fie publicat în mai multe publicații europene.
Potrivit ministrului polonez, Europa trebuie în primul rând să-și securizeze frontierele, să coopereze mai bine cu vecinii săi, să le ceară 'să respecte acordurile de extrădare, să-și controleze și să-și protejeze frontierele'.
Ministrul polonez a cerut de asemenea crearea unor centre de primire pentru refugiați 'unde îi putem identifica, asigurându-ne totodată securitatea, și unde să îi putem separa pe refugiați de imigranții economici'. 'În acest sens, va fi util să se stabilească pe baza unor criterii clare o listă comună a țărilor considerate sigure', a subliniat ministrul. În opinia sa, o stabilizare a țărilor de unde provin refugiații este de asemenea necesară.
'Dacă Europa unită nu întreprinde acțiuni curajoase bazate pe solidaritate, însă și pe dorința de a asigura securitatea cetățenilor săi, această criză se va accentua', a subliniat ministrul pentru care discuția privind cotele nu este decât o 'jumătate de măsură'.
Polonia a fost de acord pentru moment să găzduiască 2.000 de refugiați, însă a refuzat să accepte cote în lipsa unei politici de migrație comune a UE.
Ministrul de externe polonez se va afla luni după-amiază la Praga pentru a discuta despre criza migranților cu omologii săi din Grupul de la Vișegrad (Cehia, Slovacia și Ungaria), din Luxemburg, care deține președinția UE, dar și din România și Letonia.
AGERPRES