Polonia: Noua lege privind conduita judecătorilor provoacă reacţii ferme pe scena politică
Decizia preşedintelui polonez Andrzej Duda de a promulga o lege controversată privind conduita judecătorilor a provocat reacţii ferme pe scena politică şi în rândul specialiştilor din justiţie, relatează DPA.
Şeful statului polonez a semnat marţi seară legea care, în opinia criticilor, ar putea fi folosită pentru a pedepsi judecătorii care nu sunt de acord cu reformele guvernamentale din justiţie şi i-ar permite preşedintelui să-l desemneze pe viitorul preşedinte al Curţii supreme.
Conform noii legi, elaborate de Partidul Lege şi justiţie (PiS), judecătorii ar putea face obiectul măsurilor disciplinare, printre care concedierea, dacă pun sub semnul întrebării numirile de judecători.
Ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro a apreciat că, graţie promulgării legii, ''casta extraordinară'' a judecătorilor care au încercat să ''încalce legea'' şi ''au ameninţat să creeze haos şi anarhie în sistemul de justiţie în timp ce-şi apărau privilegiile'' va fi acum ''conştientă de consecinţe''.
În schimb, preşedintele Senatului, Tomasz Grodzki, membru al partidului de opoziţie Platforma Civică, a scris miercuri pe Twitter că ''orientarea către dictaturile autoritare, estice, s-a accelerat''.
Cea mai mare asociaţie a magistraţilor polonezi, Iustitia, a redactat un apel adresat Comisiei Europene şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a ''lua imediat toate măsurile posibile în vederea protejării judecătorilor polonezi în faţa reprimării politice'' cu care se confruntă pentru că aplică legile UE.
''Astăzi, judecătorii polonezi apără nu doar statul de drept în Polonia, dar şi ordinea juridică a întregii Uniuni Europene'', a subliniat asociaţia Iustitia într-o declaraţie online. AGERPRES