Polonia neagă implicarea în sabotajul gazoductului Nord Stream: „ Trebuie spus clar că aceasta este o minciună”

Polonia neagă implicarea în sabotajul gazoductului Nord Stream: „ Trebuie spus clar că aceasta este o minciună”

Un viceprim-ministru polonez a negat vineri implicarea țării sale în sabotarea conductelor de gaze Nord Stream din Marea Baltică în septembrie 2022.

foto explozie gazoductul Nord Stream

Polonia neagă implicarea în sabotajul Nord Stream FOTO Shutterstock

„Polonia nu a luat parte la nimic. Trebuie spus clar că aceasta este o minciună ”, a declarat ministrul Krzysztof Gawkowski la postul de televiziune Polsat News, citat de barrons.com .

Gawkowski vorbea după ce fostul șef al serviciilor secrete germane August Hanning, care a deținut această funcție între 1998 și 2005, a acuzat Polonia că a colaborat cu Ucraina la sabotaj.

De asemenea, Kievul a negat ferm orice rol.

„Se pare că a fost o echipă ucraineană cea care a acționat, conform rezultatelor anchetei”, a declarat Hanning într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

Este destul de evident că autoritățile poloneze au fost implicate”, a spus el, solicitând Germaniei să ceară despăgubiri de la Kiev și Varșovia.

Gawkowski a negat ferm acuzația.

„Cred că aceasta este o dezinformare rusă care rezonează prin cuvintele politicienilor germani”, a spus el.

„Fie ei acționează sub influența” Moscovei, «fie știu că acest lucru va duce la diviziuni între statele membre NATO»”, a adăugat el.

Procurorii polonezi au declarat miercuri pentru AFP că au primit un mandat de arestare emis de Berlin pe numele unui scafandru ucrainean rezident în Polonia, acuzat de implicare în explozii.

Dar Varșovia a declarat că acesta a părăsit țara înainte de a putea fi reținut.

Joi, Ucraina a declarat că acuzația privind implicarea sa este „un nonsens absolut” după un raport detaliat publicat în Wall Street Journal.

Conductele gemene de gaz Nord Stream, care mergeau din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, au fost supuse unei analize intense atunci când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

În septembrie 2022 au fost descoperite mai multe scurgeri mari de gaze din conducte, iar institutele seismice au înregistrat explozii subacvatice chiar înainte.

Polonia acuză Germania de incapacitate de acțiune

Atât guvernul ucrainean, cât și cel polonez au făcut apel la Germania pentru lentoarea percepută în a acționa pe baza informațiilor sale.

Volodimir Zelenski a fost cunoscut ultima dată ca locuind într-un sat din afara Varșoviei. Cu toate acestea, după ce mandatul a fost emis la sfârșitul lunii iunie, el a reușit să iasă din țară prin frontiera ucraineană și, astfel, în afara Uniunii Europene.

O purtătoare de cuvânt a Parchetului General din Varșovia a întrebat de ce Berlinul nu a făcut o mențiune în registrul Schengen care ajută ceilalți membri ai UE să țină evidența mandatelor de arestare internaționale.

Volodimir Zelenski a trecut frontiera polono-ucraineană, înainte de arestare, iar polițiștii de frontieră polonezi nu au avut nici informațiile, nici motivele pentru a-l aresta, deoarece nu figura ca persoană căutată”, a declarat aceasta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Macron este gay și căsătorit cu un bărbat trans care l-a molestat în copilărie” / A plouat cu aberații în dialogul dintre Candace Owens și Tristan Tate

2 Răsturnări misterioase de situație în Rusia! / Frica de trădare îl poate face pe Putin să resusciteze KGB. Șef al spionajului rus, bănuit ca s-ar întoar…

3 VIDEO „Deja a început” / Irina Columbeanu a stârnit revoltă pe rețelele de socializare după ce s-a filmat în camera de hotel

4 VIDEO Ce se întâmplă? / O companie întreagă a armatei ruse s-a predat în Kursk. Ucrainenii spun că n-au luat atâția prizonieri într-o singură zi de la î…

5 Mărturii din Primăria Moscovei: „Elitele rusești se așteptau ca incursiunea Ucrainei să se încheie în câteva zile. Acum încep să intre în panică”