Polonia marchează 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și începutul dominației sovietice
Polonia marchează joi 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și începutul celor 45 de ani de dominație sovietică în Europa de Est. Președintele polonez Bronislaw Komorowski a invitat la Gdansk, locul unde a luat naștere mișcarea sindicală Solidaritatea, mai mulți lideri politici pentru o întâlnire ce va avea loc în seara zilei de 7 mai, după care este prevăzută o ceremonie la Westerplatte, unde la 1 septembrie 1939 erau trase primele lovituri de tun.
Potrivit autorităților poloneze, citate de AFP, la aceste ceremonii au confirmat participarea președinții Bulgariei, Cehiei, Ciprului, Croației, Estoniei, Lituaniei, României și Ucrainei, precum și premierul Slovaciei. Franța urmează să fie reprezentată de ministrul apărării Jean-Yves Le Drian, iar Germania — de fostul președinte Horst Koehler. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, sunt de asemenea așteptați.
'Sfârșitul acestui război, care a pus capăt ocupației germane, nu a adus libertate pentru această regiune a Europei, întrucât țările de aici au fost supuse, împotriva voinței lor, imperiului condus de Stalin', a amintit președintele polonez Bronislaw Komorowski într-un interviu publicat duminică în cotidianul Gazeta Wyborcza.
Prin organizarea întâlnirii de la Gdansk, Komorowski a dorit ca participații să poată reflecta asupra a trei evenimente: 70 de ani de la victoria asupra lui Hitler, 70 de ani de la conferința de la Yalta la care Occidentul i-a cedat lui Stalin o parte a Europei și 25 de ani de la prăbușirea blocului sovietic.
Inițiativa liderului de la Varșovia, anunțată în luna ianuarie, a fost denunțată de mai mulți oficiali ruși, în frunte cu șeful administrației prezidențiale Serghei Ivanov, care au calificat ceremoniile de la Gdansk un contra-eveniment la tradiționala paradă militară de la 9 mai din Piața Roșie, paradă care, în acest an, se va desfășura în absența mai multor lideri occidentali, un gest făcut în semn de protest față de implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina. AGERPRES