Polonia: Lech Walesa atacă populismul, la 40 de ani de la apariţia Solidarităţii

Polonia: Lech Walesa atacă populismul, la 40 de ani de la apariţia Solidarităţii

Lech Walesa, simbol al luptei anticomuniste din Polonia, a atras atenţia luni asupra populismului, într-un moment în care ţara sa, profund divizată, marchează 40 de ani de la acordul istoric care a dat naştere mişcării sindicale independente Solidaritatea, relatează AFP.

Îngrijorări privind starea democraţiei în Polonia au apărut din 2015, dată la care partidul populist naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a ajuns la putere şi a început să introducă reforme controversate, criticate în interiorul şi în afara ţării.

"Oamenii aleg astăzi populişti şi demagogi deoarece ei promit schimbarea. Ei (populiştii - n.r.) au diagnosticat corect (problemele de astăzi - n.r.), dar remediul lor este rău", a declarat Lech Walesa în faţa a sute de persoane reunite la şantierele navale istorice de la Gdansk, pe coasta baltică a Poloniei.

Exact în acest loc, la 31 august 1980, acordul semnat între regimul comunist şi muncitorii în grevă ai şantierelor, conduşi de Lech Walesa - electrician la acel moment -, a permis crearea Solidarităţii, primul sindicat liber din blocul sovietic.

"Trebuie să recâştigăm iniţiativa de la aceşti populişti şi demagogi şi să o înlocuim cu soluţii mai avizate şi cu structuri mai bune", a declarat Walesa, în vârstă de 76 de ani, înconjurat de foşti camarazi de drum. Apoi, a depus flori la poarta şantierelor navale, pe care a deschis-o simbolic, aşa cum a făcut şi în urmă cu patru decenii.

Regimul comunist a dat înapoi în privinţa acestui acord în 1981, când a impus Legea Marţială pentru a zdrobi Solidaritatea, care număra atunci 10 milioane de membri, adică mai mult de un sfert dintre polonezi.

Solidaritatea a supravieţuit în clandestinitate şi a revenit, chiar dacă mai slăbită, pentru a câştiga lejer primele alegeri semi-libere, la 4 iunie 1989, accelerând astfel căderea comunismului în întregul bloc sovietic.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, Lech Walesa a devenit apoi primul preşedinte polonez ales în mod democratic, în 1990.

Pentru a marca această aniversare, cancelarul german Angela Merkel a declarat despre muncitorii de pe şantierele navale de la Gdansk care au creat Solidaritatea că sunt "eroi europeni ai libertăţii", subliniind că ei "au lansat o mişcare ce a condus în cele din urmă la căderea Zidului Berlinului şi la sfârşitul Cortinei de Fier".AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...