Polonia dorește să doboare rachetele ruseşti deasupra Ucrainei. Șeful diplomației de la Varșovia: „Ar fi legitim să ne apărăm”

Polonia dorește să doboare rachetele ruseşti deasupra Ucrainei. Șeful diplomației de la Varșovia: „Ar fi legitim să ne apărăm”

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, a precizat că țara sa ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe Foto: Sebastian Indra/MSZ

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe Foto: Sebastian Indra/MSZ

Declaraţiile şefului diplomaţiei poloneze, publicate luni, 2 septembrie, în Financial Times (FT), au avut loc după ce, în urmă cu o săptămână, o dronă rusă ar fi pătruns pe teritoriul Poloniei, ţară membră NATO şi aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive ruseşti din Ucraina.

Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva creşte", a spus Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe, pentru Financial Times.

Dispărută de pe radar, drona nu a fost încă găsită. Cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varşovia.

Pe 2 septembrie, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au ridicat din nou avioanele de la sol.

A fi membru NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - este datoria noastră constituţională", a mai declarat ministrul polonez.

Șeful diplomaţiei poloneze a mai susținut că Ucraina este în favoarea unor astfel de operaţiuni. „Ucrainenii ne-au spus: «sunteţi bineveniţi»", a mai precizat acesta pentru FT.

Radoslaw Sikorski a discutat acest subiect, în martie, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit unui important oficial al organizaţiei, Stoltenberg „i-a reamintit că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a întărit poziţiile pe flancul estic al Alianţei, în special în Polonia”.

NATO se teme că o astfel de măsură ar putea conduce la o escaladare a războiului cu Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Turcia va fi goală în câțiva ani. M-am simțit furat la fiecare pas” / Ce îi nemulțumește pe turiști

2 Topul persoanelor fizice care au cele mai mari datorii la ANAF. Pe primul loc se află un bucureștean, care are de plătit o sumă uriașă

3 Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

4 Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați

5 Momentul în care un avion de luptă ucrainean din epoca sovietică lansează bombe cu planare asupra podurilor din Kursk