Polonia denunţă o „încălcare” a spaţiului său aerian de către o rachetă rusească

Polonia denunţă o „încălcare” a spaţiului său aerian de către o rachetă rusească

Polonia, membră NATO, a denunţat vineri o "încălcare" a spaţiului său aerian "de către o rachetă de croazieră", îndemnând Rusia "să înceteze imediat acest tip de operaţiuni", relatează AFP, preluată de Agerpres.

Soldați polonezi patrulează la graniță în estul țării FOTO EPA-EFE

Soldați polonezi patrulează la graniță în estul țării FOTO EPA-EFE

Ministerul de Externe l-a convocat vineri seară pe însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Polonia. În nota care i-a fost transmisă, Varşovia a cerut "să explice incidentul de încălcare a spaţiului aerian al Republicii Polone de către o rachetă de croazieră şi să înceteze imediat acest tip de operaţiuni", potrivit unui comunicat al ministerului.

Varşovia anunţase anterior că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul său aerian vineri dimineaţă înainte de a-l părăsi în direcţia Ucrainei, ţintă a unui val mortal de lovituri ruseşti.

"Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit acest spaţiu" după câteva minute, în direcţia Ucrainei, a declarat presei şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula.

"Avem confirmarea radar, atât la nivel naţional, cât şi la cel al aliaţilor", a adăugat el.

Racheta rusească a stat mai puţin de trei minute spaţiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spaţiul aerian ucrainean, a precizat la rândul său Maciej Klisz, comandantul de operaţiuni al armatei poloneze.

"Am mobilizat forţele, avioane pentru a-l intercepta şi doborî la nevoie, dar timpul (de survol) şi modul în care a manevrat (...) a făcut imposibilă interceptarea şi a permis rachetei să părăsească teritoriul polonez", a mai declarat generalul Klisz.

În urma unui atac de anvergură cu drone şi rachete asupra unor ţinte ucrainene, sistemul polonez de apărare aeriană a fost pus în alertă în cursul nopţii de joi spre vineri, a spus el.

Au fost lansate căutări la sol în locul unde semnalul radio al rachetei a fost pierdut, au indicat responsabili ai armatei.

După acest incident, autorităţile poloneze civile şi militare au desfăşurat şedinţe de urgenţă, iar preşedintele polonez Andrzej Duda a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"NATO este solidară cu aliatul nostru preţios, urmăreşte situaţia. Rămânem în contact pe măsură ce faptele vor fi lămurite. NATO rămâne vigilentă", a declarat Jens Stoltenberg pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Comunicatul Ministerului rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a confirmat vineri că a efectuat în ultima săptămână peste 50 de atacuri aeriene cu rachete şi drone asupra unor ţinte militare din Ucraina, printre care şi atacul de anvergură de vineri dimineaţă, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

"Între 23 şi 29 decembrie Forţele Armate ale Rusiei au lansat peste 50 de atacuri grupate şi un atac masiv cu arme de precizie şi drone împotriva instalaţiilor complexului militar-industrial, infrastructurii de aerodromuri militare, arsenalelor, precum şi locurilor de stocare a muniţiei de artilerie" ucrainene, se arată în raportul zilnic public al Moscovei despre evoluţia frontului în Ucraina.

Au fost atacate de asemenea în raidul aerian masiv de vineri dimineaţă "amplasamente ale forţelor armate ucrainene, formaţiunilor naţionaliste şi mercenarilor străini", adaugă în aceeaşi notă Ministerului rus al Apărării, care susţine că "toate ţintele desemnate au fost atinse".

De partea sa, Ucraina susţine că a doborât 114 dintr-un total de 158 de rachete şi drone lansate de Rusia în acest atac, pe care un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Iuri Ignat, l-a descris drept "cel mai masiv" de la începutul războiului, dacă le excludem pe cele din primele zile ale conflictului. Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, susţine în acest timp că Rusia a atacat "instalaţii civile, clădiri civile".

Noua salvă de rachete şi drone a fost lansată de Rusia asupra unor ţinte din zona capitalei Kiev şi a oraşelor, Liov (vest), Odesa (sud), Dnipro (centru), Zaporojie (sud) şi Harkov (nord-est).

Vineri dimineaţă, Rusia a lansat o vastă serie de lovituri asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, cu un număr record de rachete, care, potrivit autorităţilor ucrainene, s-au soldat cu cel puţin 18 morţi şi 132 de răniţi.

Comunitatea internaţională a condamnat ultimele atacuri ale Rusiei în Ucraina

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, s-a declarat vineri "şocat" de noul val de lovituri ruseşti în Ucraina şi a cerut Moscovei să pună capăt "imediat" acestor atacuri, transmite France Presse.

''Sunt şocat de noua serie de atacuri coordonate pe scară largă cu rachete şi drone'', a declarat Turk într-un comunicat, în care a cerut Rusiei ''să oprească imediat aceste atacuri în Ucraina şi să respecte legile internaţionale care reglementează conflictele''.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat şi el unul dintre "cele mai mari atacuri" ale Rusiei, care a lovit oraşe şi civili în Ucraina.

''Este o nouă serie de lovituri laşe şi nediscriminatorii asupra unor şcoli, a unei staţii de metrou şi a unui spital", a declarat Josep Borrell pe reţelele de socializare. ''UE va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie'', a promis şeful diplomaţiei europene.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a alăturat condamnării internaţionale a lui Vladimir Putin, după atacurile aeriene masive asupra Ucrainei.

"Aceste atacuri de amploare asupra oraşelor din Ucraina arată că nimic nu-l va opri pe Putin să-şi atingă scopul de a eradica libertatea şi democraţia. Nu-l vom lăsa să câştige'', a declarat Sunak într-o postare pe reţelele de socializare, citat de PA Media/dpa.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”