Polonia CUMPĂRĂ, România VINDE. E bine de citit și COMPARAT

Polonia CUMPĂRĂ, România VINDE. E bine de citit și COMPARAT

În ultimii ani, mari grupuri din Polonia au intrat în România prin preluări de portofolii ale unor companii care întâmpinau probleme financiare din cauza crizei. Polonezii sunt acum prezenţi în sectoare-cheie pe piaţa românească. 

Maspex cumpără Rio Bucovina Grupul polonez Maspex Wadowice a anunţat joi că a semnat un contract condiţional pentru preluarea Rio Bucovina, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa apelor îmbuteliate, cu facilităţi de producţie la Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu. Preluarea Rio Bucovina este condiţionată de obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei, precum şi de efectuarea cu succes a acţiunii de due diligence, se arată într-un comunicat al Maspex Wadowice. Tranzacţia include, printre altele, achiziţionarea celor trei facilităţi de producţie ale Rio Bucovina, localizate în Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu, precum şi a brandului „Bucovina“. Rio Bucovina, înfiinţată în anul 2006, fiind o companie cu capital 100% privat, este unul dintre cei mai mari producători de ape minerale naturale de pe piaţa românească. Tranzacţia va reprezenta cea de-a 18-a preluare a grupului Maspex Wadowice şi cea de-a treia pe piaţa românească. În anul 2007, Tymbark Maspex România, parte a Maspex, a achiziţionat brandul Arnos, iar în anul 2013 mărcile Salatini şi Capollini, de pe segmentele biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels).

Banca Alior vrea şase milioane de clienţi din România

Banca poloneză Alior vrea să câştige până la şase milioane de clienţi din România, după ce a încheiat un acord cu Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote), în urma căruia instituţia de credit va furniza servicii bancare clienţilor operatorului de telefonie mobilă. Telekom Romania va servi ca intermediar pentru furnizarea serviciilor financiare ale Alior clienţilor persoane fizice şi companiilor, potrivit unui raport publicat de banca poloneză. Cooperarea dintre cele două părţi se va concentra pe atragerea unui număr „substanţial“ de clienţi Telekom Romania Mobile Communications la serviciile Alior, pe furnizarea de tehnologie şi servicii de tranzacţionare pentru clienţii respectivi, dar şi pe oferirea de produse şi servicii beneficiind de caracteristici unice rezultând din cooperarea dintre o bancă şi o companie de telecomunicaţii. Acordul va continua cooperarea dintre bancă şi T-Mobile, care a condus la lansarea T-Mobile Banking Services (T-Mobile Usługi Bankowe) în mai anul trecut, se arată în raport. Alior a semnat anul trecut un acord cu T-Mobile Polska, divizia din Polonia a Deutsche Telekom, grupul german care controlează Telekom Romania Mobile Communications. Telekom România, operând ca intermediar al băncii, va oferi cele mai multe dintre servicii în magazinele companiei. Oferta va fi susţinută de o campanie de promovare. Acordul va autoriza Telekom România să opereze în numele băncii ca intermediar în furnizarea de servicii financiare, precum deschidere şi modificari în conturile bancare, overdrafturi/limite, depozite, împrumuturi, carduri şi altele. Serviciile vor fi furnizate populaţiei, persoanelor care desfăşoară activităţi de afaceri, precum şi companiilor şi altor organizaţii. „Cooperarea dintre cele două părţi va funcţiona ca o filială a Alior Bank în România“, se arată în raport. Telekom România va încasa mai multe comisioane pentru clienţii atraşi, precum şi un procentaj din profitul sucursalei din România a Alior Bank, calculat înainte de taxe. Nivelul acestui procentaj depinde de profitabilitatea clienţilor atraşi prin intermediul Telekom România. Alior Bank, înfiinţată la sfârşitul anului 2008, furnizează servicii pentru aproape trei milioane de clienţi, din care 126.000 de companii.

Getin Holding a preluat Romanian International Bank şi a redenumit-o Idea Bank

Grupul financiar polonez Getin Holding, prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, a preluat la sfârşitul lui 2013 Romanian International Bank, controlată de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni de americani. În primăvara acestui an, numele Romanian International Bank a fost schimbat în Idea Bank, moment în care banca a lansat şi noua ofertă, incluzând şi creditul de nevoi personale ce poate fi contractat doar pe baza actului de identitate. Idea Bank, deţinută de polonezii de la Getin Holding, este prima bancă din România care a încheiat un acord cu ANAF prin care poate accesa datele fiscale ale potenţialilor clienţi. Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Czarnecki deţine în prezent 55,8% din acţiunile Getin Holding. Getin Holding are activităţi în Polonia şi Europa de Est, în domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurărilor şi al leasingului. De asemenea, în septembrie 2014, Getin Holding a finalizat achiziţia a 100% din acţiunile VB Leasing Romania IFN, companie aflată în top 6 societăţi de leasing din România, care operează la nivel naţional printr-un număr de 7 sucursale.

Fondul Enterprise Investors deţine cele 324 de magazine Profi

Retailerul Profi, care operează 324 de magazine în 154 de localităţi rurale şi urbane din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, este deţinut de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors. La finele anului 2014, Profi era al 15-lea mare angajator din România şi totodată cel mai mare angajator din vestul ţării. În prezent, reţeaua se apropie de cifra de 8.000 de angajaţi, urcând şi în topul angajatorilor. La începutul lunii august, Profi a deschis 11 magazine sub brandul LOCO, marcând astfel intrarea pe piaţă a noului concept Profi pentru zonele rurale, cu produse adaptate nevoilor locuitorilor zonei în care funcţionează.

Polonezii atacă retailul de modă şi încălţăminte

Retailul de modă şi de încălţăminte polonez a început să prindă contur pe piaţa românească, cinci grupuri din această ţară fiind prezente direct sau în franciză în România cu nouă branduri în peste 50 de magazine şi într-o serie de multibranduri, potrivit zf.ro. Printre cele nouă branduri se numără Reserved, CCC, Kazar sau Smyk. Grupul LPP Fashion, care are în portofoliu bran­duri precum Reserved, Cropp Town, Reserved Kids, House, Mohito şi Sinsay, a intrat pe piaţa locală în urmă cu mai bine de cinci ani şi a inaugurat primul magazin Reserved în România în aprilie 2008. Spre deosebire de alţi retaileri, care s-au extins agresiv indiferent de contextul economic, polonezii au fost prudenţi. Ultimele două branduri – Mohito şi Sinsay –au fost aduse în România în urmă cu un an.

Cafeaua de la Starbucks are savoare poloneză

În primăvara acestui an, compania poloneză AmRest, care deţine peste 800 de restaurante pe 12 pieţe, a preluat franciza locală a cafenelelor Starbucks de la un om de afaceri din Bulgaria, într-o tranzacţie de 16 milioane de euro, care a inclus 14 cafenele în România şi cinci în Bulgaria. Compania, care deţine francizele KFC, Pizza Hut, Burger King sau Starbucks pe mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est, este listată din 2005 la Varşovia şi are o capitalizare de aproximativ 600 de milioane de euro. Cel mai mare acţionar este un fond controlat de grupul american de private equity War­burg Pincus. Printre ceilalţi acţionari importanţi se numără fondurile de pensii ale Aviva şi ING, dar şi grupul polonez din asigurări PZU. Warburg Pincus a avut în România mallul Armonia Brăila, primul mall intrat în faliment pe piaţa locală.

La Fântâna, controlată de un fond de investiţii polonez

Fondul polonez de investiţii Innova Capital a intrat în acţionariatul distribuitorului de apă La Fântâna în mai 2007, când a preluat circa 90% din acţiuni pentru 35 de milioane de euro de la un alt fond de investiţii, Oresa Ventures. În prezent, fondul polonez controlează 92% din capitalul La Fântâna, iar restul de 8% este deţinut de Cristian Amza, cel care a fondat compania în urmă cu 15 ani. Ulterior, la sfârşitul lui 2012, Innova Capital a cumpărat un pachet de acţiuni ale companiei EnergoBit, un business care se ridica la acea vreme la 160 de milioane de euro şi avea 900 de angajaţi. Un alt pachet de acţiuni a fost achiziţionat tot la sfârşitul lui 2012 de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Investitorii din Polonia au atacat şi sectorul IT

Un alt fond polonez de investiţii, Carpathia Capital, a cumpărat în luna martie a acestui an 10% din capitalul social al furnizorului de servicii de training IT Bittnet Systems, cu 150.000 de euro, intrând astfel pe piaţa românească, unde vrea să investească în 10-15 firme din domenii diverse care vor fi listate la bursă. Bittnet Systems şi-a propus pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de 4 milioane de euro. Firma a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 8,2 milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de anul precedent, şi cu un profit brut de 270.000 lei, în urcare cu 27%. Bittnet Systems a fost înfiinţată în 2007 şi este controlată de fraţii Mihai Logofătu (30 de ani) şi Cristian Logofătu (34 ani). Firma furnizează cursuri IT, servicii de implementare soluţii IT (infrastructură de reţea, routing, switching, servere, datacenter, virtualizare, securitate, teleprezenţă sau wireless), dar şi servicii de suport tehnic.

Abris Capital Partners, acţionarul unui producător de hârtie

Omul de afaceri Ioan Tecar din Dej, proprietarul grupului MG-Tec, un business de 130 de milioane de euro cu peste 1.000 de angajaţi, a vândut în luna mai un pachet de acţiuni la patru dintre companiile din grup către fondul polonez de investiţii Abris Capital Partners, care în România deţine curierul Urgent Cargus. Pehart Tec este una dintre cele patru companii implicate în tranzacţie, care operează fabrica din Petreşti (judetul Alba), unde se produc prosoape de bucătărie, hârtie igienică, batiste, şerveţele, care ajung în lanţuri de magazine ca Lidl, Auchan, Profi sau Cora. Antreprenorul din Dej nu a precizat care este pachetul de acţiuni cedat sau valoarea tranzacţiei, dar partenerii săi au spus că rămâne „acţionar semnificativ“ în afacere. „Negocierile cu fondul de investiţii Abris au durat puţin, ei au fost cei care m-au căutat, iar eu am fost deschis să încep această colaborare. Împreună cu Abris vom putea să dezvoltăm şi să promovăm producţia locală, să ne îmbunătăţim capacităţile manageriale şi să ne consolidăm poziţia pe piaţă. Vrem să ne extindem businessul cu hârtie în zona de sud-est a Europei“, a declarat Ioan Tecar, proprietarul MG-Tec, potrivit zf.ro.  Daniel Ionașcu


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...