Polonia cumpără arme din Coreea de Sud. Ministrul Apărării de la Varşovia: „Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina”

Polonia cumpără arme din Coreea de Sud. Ministrul Apărării de la Varşovia: „Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina”

Valoarea contractelor nu a fost precizată, relatează AFP, potrivit Agerpres .

„Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina” invadată de Rusia, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, după semnarea contractelor cu reprezentanţi ai companiilor Korea Aerospace Industries şi Hyundai.

„Timpul ne presează. Trebuie să echipăm armata poloneză”, a adăugat ministrul Blaszczak.

Potrivit Ministerului Apărării de la Varşovia, primele exemplare de FA-50 vor fi livrate Poloniei începând de anul viitor.

Aparatele de zbor sud-coreene ar urma să înlocuiască avioanele MiG-29 de concepţie sovietică, încă folosite de armata poloneză, alături de avioanele F-16 şi, în curând, F-35, de fabricaţie americană, deja comandate de Varşovia.

Directorul Korea Aerospace Industries, Hyunho Ahn, a declarat că, în afară de contractul pentru trei escadroane de FA-50, compania sa intenţionează să transfere treptat în Polonia producţia de astfel de avioane.

„Vom începe prin a produce piese în Polonia şi, după ce vom atinge obiectivele de comandă, ne gândim să extindem” activităţile companiei în această ţară, a adăugat el într-un interviu acordat pentru agenţia de presă PAP.

Polonia va primi iniţial 180 de tancuri de luptă K2 fabricate de Hyundai Rotem, după care va achiziţiona „peste 800 de vehicule” aduse la standardele aşteptate de Polonia, într-o versiune numită K2PL. Producţia de K2PL în Polonia va fi lansată în 2026.

De asemenea, Polonia va primit în acest an 48 de obuziere K9.

„Livrarea a peste 600 de obuziere suplimentare va începe în 2024 şi, odată cu 2026, ele vor fi fabricate în Polonia”, se arată într-un comunicat oficial.

Polonia, stat membru NATO şi vecin cu Ucraina, a anunţat recent achiziţionarea, printre altele, a 32 de elicoptere militare polivalente AW149 fabricate de grupul italian Leonardo, a 366 de tancuri americane Abrams şi a unor sisteme de rachete sol-aer CAMM iLauncher produse de consorţiul european MBDA, notează AFP.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…