Polonia: Conservatorii 'visează' să dărâme cea mai mare clădire-turn din Varșovia, fost simbol sovietic
Doi membri marcanți ai guvernului conservator polonez au relansat ideea, despre care se credea că este îngropată de mai mulți ani, de a dărâma cea mai mare clădire-turn din Varșovia, fost simbol al dominației sovietice, dar devenită între timp simbol al capitalei Poloniei, relatează AFP.
Palatul Culturii, înalt de 237 de metri, un 'cadou' impus de dictatorul sovietic Stalin, a fost ridicat în urmă cu 62 de ani în mijlocul celei mai mari piețe din Europa, în plin centrul capitalei poloneze, punct de reper solid și inconturnabil pentru orice locuitor și pentru orice vizitator al orașului, dotat cu un orologiu uriaș vizibil de peste tot.
Cele 3.000 de săli de diferite suprafețe găzduiesc muzee, teatre, săli de cinema și de spectacol, o piscină, facultăți, sedii de diverse instituții și birouri.
"Susțin ideea de face să dispară din centrul Varșoviei acest vestigiu al dominației comuniste", a declarat miercuri vicepremierul Mateusz Morawiecki, responsabil în cadrul guvernului de portofoliile economic și financiar.
"Visez la asta de 40 de ani", a adăugat acest fost bancher de 49 de ani, fiul unui opozant radical al regimului comunist, cu ocazia prezentării bilanțului primilor săi doi ani de mandat, pe care fiecare ministru conservator îl expune în mare pompă în această zi în Polonia.
Marți, Piotr Glinski, vicepremier responsabil de domeniul culturii, a declarat de asemenea că nu are nimic împotriva distrugerii acestei clădiri, construită după clădiri imense staliniste de la Moscova, de unde a moștenit postura impozantă, dar mai zveltă, fiind în același timp dotată cu elemente naționale poloneze.
Taxată drept rachetă, OZN sau coșmarul unui cofetar beat și mult timp detestată ca simbol al opresiunii, clădirea-turn s-a născut din dorința lui Stalin de a egala zgârie-norii din Manhattan.
Inaugurată în iulie 1955, în mijlocul unui oraș în ruine, clădirea-turn de 42 de etaje trebuia să simbolizeze prietenia între țările socialiste.
După căderea comunismului, la începutul anilor '90, clădirea părea să nu mai aibă nicio justificare de a exista. Unii au cerut ca ea să fie dărâmată, alții au făcut planuri fanteziste, propunând de exemplu ca ea să fie transformată în parc tropical cu palmieri și animale exotice sau să fie vopsită în roz sau în culorile curcubeului.
Odată cu trecerea anilor, Palatul Culturii a încetat să mai fie un subiect de polemică și a fost clasat monument istoric în 2007.
AGERPRES