Polonia: Conservatorii preiau controlul Consiliului Naţional al Magistraturii

Polonia: Conservatorii preiau controlul Consiliului Naţional al Magistraturii

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a făcut marţi un nou pas în privinţa preluării controlului asupra sistemului judiciar polonez, prin alegerea propriilor candidaţi în Consiliul Naţional al Magistraturii (KRS), organism constituţional care asigură independenţa justiţiei, relatează France Presse.

Întreaga opoziţie de centru a boicotat votul în parlament cu privire la alegerea noilor membri ai KRS, desfăşurat în virtutea unei legi care a fost denunţată ca anticonstituţională în mod repetat atât în Polonia, cât şi de către numeroase instituţii internaţionale.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) explică demersul său prin necesitatea de a reforma o magistratură pe care o descrie ca fiind o 'castă' coruptă.

Deputaţii PiS, susţinuţi de grupul antisistem şi naţionalist Kukiz'15, au aprobat în bloc lista celor 15 judecători care să-i înlocuiască pe actualii membri ai KRS, aleşi din cercul magistraturii.

'Mandatul KRS a fost întrerupt. Se creează de asemenea o nouă cameră disciplinară care, cred eu, va urmări să facă munca murdară de a se debarasa de judecătorii indezirabili', a declarat marţi Waldemar Zurek, purtătorul de cuvânt al KRS de până acum.

'Cel mai rău este că toate aceste legi schimbă Constituţia fără majoritatea constituţională necesară. Este înfricoşător', a adăugat el.

Opoziţia centristă a refuzat să-şi prezinte proprii candidaţi în KRS şi să participe la votul care, potrivit ei, subordonează această instituţie judiciară puterii politice.

PiS 'creează un KRS politic pentru a avea un aparat unic de putere de stat', rupând cu conceptul de separare a puterilor într-un stat democratic, a declarat Borys Budka, fost ministru al justiţiei, deputat al Partidului Platformei Civice (PO), într-o dezbatere în parlament.

Organizaţiile naţionale de magistraţi au cerut membrilor lor să nu-şi prezinte candidaturile în noul KRS.

Modificările majore în sistemul judiciar afectează Tribunalul Constituţional, Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii şi tribunalele de drept comun, aruncând Polonia într-o profundă criză politică. Varşovia este acuzată de Bruxelles că nu respectă statul de drept.

La 20 decembrie, după luni în şir de avertismente, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură fără precedent, putând merge până la a priva ţara de dreptul său de vot în UE dacă nu renunţă la aceste reforme controversate, pentru o astfel de sancţiune fiind însă nevoie de acordul unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a anunţat deja că se va opune.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…