Polonia comemorează 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz
Premierul polonez, Beata Szydlo, prezidează vineri actele de comemorare a 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945, de soldații Armatei Roșii după patru ani de funcționare, relatează EFE.
Beata Szydlo va fi însoțită de 60 de supraviețuitori de la Auschwitz și delegați din mai multe țări, precum Israel și Rusia.
Cu prilejul acestei comemorări, Muzeul-memorial în care a fost transformat fostul lagăr de concentrare nazist a organizat o expoziție la sediul UNESCO din Paris cu obiecte personale ale foștilor prizonieri, găsite în 1967 în timpul lucrărilor arheologice din zona camerei de gazare — articole înmagazinate care nu au mai fost expuse niciodată.
O parte din obiecte vor fi expuse de vineri și în muzeul de la Auschwitz sub titlul "Arheologie".
Sloganul celei de-a 72-a comemorări este "Timpul", simbolizat printr-un ceas găsit în timpul lucărilor arheologice din 1967 și care a rămas uitat într-o magazie în ultimele decenii, alături de alte 16.000 de obiecte descoperite din timpul săpăturilor.
"Timpul ne îndepărtează inevitabil de istoria de la Auschwitz, iar memoria presupune lupta noastră constantă împotriva trecerii timpului", a declarat directorul muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski.
La 27 ianuarie 1945 armata sovietică a deschis porțile infernului la Auschwitz-Birkenau punând capăt calvarului a 7.000 de prizonieri rămași închiși după ce fuseseră abandonați de gardieni.
Soldații Armatei Roșii au găsit aici peste un milion de haine bărbătești și rochii și aproape 8 tone de păr uman înmagazinate alături de alte resturi umane pe care naziștii le foloseau ca într-o uriașă fabrică umană.
Se estimează că peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au pierit la Auschwitz și în lagărul anex de la Birkenau (Oswiecim și Brzezinka în poloneză), în urma bătăilor, în camerele de gazare cu Zyjklon B, de foamete, epuizare sau boli.
AGERPRES