Polonia cere acces la anexele secrete ale Planului de victorie prezentat de Zelenski
Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski, a declarat că ţara doreşte să examineze anexele secrete ale planului de victorie al Ucrainei.
Teofil Bartoszewski/ FOTO:gov.pl
Bartoszewski a declarat, în cadrul unui interviu cu publicaţia poloneză PAP, că va solicita acces la anexele secrete din planul de victorie prezentat săptămâna trecută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Ukrainska Pravda.
Dorinţa Poloniei de a avea acces la anexele secrete are loc în contextul în care Zelenski a anunţat, în momentul prezentării Planului de victorie, că doar anumite ţări – care au fost selectate ca fiind esenţiale pentru punerea în aplicare a acestuia – vor avea acces la anexele secrete.
Bartoszewski a declarat că Polonia nu se numără printre ţările care au primit informaţii complete cu privire la plan.
„Am oferit Ucrainei ajutor militar în cel mai crucial mod, pentru că atunci când Germania vorbea despre trimiterea de căşti, noi am trimis 320 de tancuri. Aşadar, contribuţia noastră a fost în mod evident semnificativă, mai ales la început, când era cea mai mare nevoie de ea”, a subliniat ministrul adjunct de externe polonez.
Planul de victorie a fost prezentat atât liderilor occidentali, cât şi parlamentarilor ucraineni în săptămânile anterioare. Zelenski a anunţat că textul integral al Planului de victorie nu va fi făcut public.
Polonia a declarat luni că a fost o greşeală excluderea liderilor polonez şi ucrainean de la întâlnirea de săptămâna trecută a liderilor din SUA, Germania, Marea Britanie şi Franţa de la Berlin, care s-a axat pe modul de a sprijini Kievul în războiul său cu Rusia, relatează Reuters.
Preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit vineri la Berlin pentru a discuta despre cum să pună capăt luptelor din Ucraina, în timp ce forţele ruse avansează în est.
Ei au discutat, de asemenea, despre conflictul din Orientul Mijlociu.
Iniţial, era programat ca Biden să convoace o reuniune mai largă a susţinătorilor militari ai Ucrainei, inclusiv a preşedintelui polonez Andrzej Duda, la baza aeriană americană Ramstein din Germania, dar această deplasare a fost anulată din cauza uraganului Milton.
„Dacă subiectul este ajutorarea Ucrainei, este pur şi simplu o greşeală că nici Ucraina, nici Polonia nu au luat parte la această reuniune”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pawel Wronski. „Dacă vorbim despre ajutorul pentru Ucraina, trebuie să ne amintim în primul rând că Polonia este una dintre ţările care ajută cel mai mult Ucraina şi în al doilea rând că 90% din totalul livrărilor (pentru Ucraina) trec prin teritoriul polonez”, a adăugat el.
Relaţiile dintre Polonia şi Germania au devenit mai calde de la venirea la putere, în decembrie, a coaliţiei proeuropene a lui Donald Tusk, deşi Varşovia a criticat abordarea Berlinului cu privire la migraţie, iar vecinii au opinii diferite cu privire la problema finanţării comune a UE pentru apărare şi la consolidarea frontierei estice a blocului.
Sursa: adevarul.ro