Polonia: Arheologii încearcă să dezlege misterul unei fete îngropate într-o peşteră în urmă cu trei secole
O echipă de arheologi şi de istorici polonezi încearcă să dezlege misterul unei fete care a murit în urmă cu aproximativ 300 de ani şi a fost îngropată într-o peşteră din Polonia, având în gură capul unei cinteze, transmite joi Live Science.
Deşi rămăşiţele fetei au fost descoperite de arheologul Waldemar Chmielewski în sudul Poloniei, în peştera Tunel Wielki, în cadrul unor săpături arheologice desfăşurate în anii 1967 - 1968, mormântul fetei nu a fost analizat în detaliu până în prezent. Datarea cu carbon realizată recent arată că fata a murit în urmă cu 300 de ani.
Practica îngropării morţilor în peşteri a încetat în Europa încă din perioada Evului Mediu, un argument în plus care face ca această descoperire să fie cu totul neobişnuită.
"Mormintele din peşteri sunt în general absente din perioadele istorice ale Europei", scrie echipa de arheologi într-un articol publicat online la 29 mai în revista germană Praehistorische Zeitschrift (Jurnalul Preistoriei). "În consecinţă, descoperirea unei înhumări post-medievale a unui copil, căruia i-a fost pus un cap de cinteză în gură, în peştera Tunel Wielki reprezintă o descoperire excepţională", se mai precizează în lucrare.
Faptul că fetei i-a fost introdus în gură, după moarte, capul unei păsări cântătoare, reprezintă, de asemenea, ceva cu totul neobişnuit, neexistând niciun alt astfel de exemplu din această perioadă în Europa, conform articolului publicat.
După analiza scheletului, cercetătorii de la Universitatea din Varşovia au ajuns la concluzia că aparţine unei fete cu vârsta între 10 şi 12 ani. Oasele sale prezintă, probabil, semne ale unei boli metabolice, pentru că s-au dezvoltat mai greu în ultimii ani de viaţă ai fetei. Experţii nu au găsit nicio urmă care să indice o moarte violentă şi cauza decesului fetei rămâne necunoscută. În mormântul copilei nu au fost găsite alte obiecte, în afara capului de pasăre ce i-a fost pus în gură.
Pentru a încerca să dezlege misterul, echipa de cercetători a desfăşurat o serie de experimente ştiinţifice şi a examinat documente istorice. Testele ADN au indicat că fata provenea, probabil, dintr-o regiune aflată la nord de Polonia, cum ar fi Finlanda sau regiunea istorică Karelia.
Documentele istorice atestă că între anii 1655 şi 1657 regiunea în care a fost găsit mormântul era ocupată de armata condusă de regele Carol Gustav al X-lea al Suediei. În armata sa luptau numeroşi soldaţi din Finlanda şi din Karelia, iar aceşti soldaţi călătoreau adeseori în campaniile militare alături de familiile lor. "Majoritatea soldaţilor de rang inferior erau însoţiţi de neveste sau de amante", conform istoricilor.
Documente din secolul XIX arată şi că populaţia din Karelia, o regiune istorică împărţită în prezent între Rusia şi Finlanda, credea că dacă cineva moare în pădure, atunci trebuie înmormântat în pădure şi nu în cimitir. "Din punct de vedere istoric, acest obicei îşi are rădăcinile în concepţiile cosmologice care consideră pădurea ca fiind asemenea unui cimitir", susţin oamenii de ştiinţă în articolul publicat.
În consecinţă, cercetătorii sugerează că fata ar fi ajuns în această regiune a Poloniei în perioada războiului din 1655 - 1657 şi că ar fi murit în pădurea unde se află peştera în care a fost găsită. Cercetătorii au indicat şi că numeroşi soldaţi ai regelui Carol Gustav al X-lea, împreună cu familiile lor, s-au aflat în acea perioadă la castelul Ojców, aflat în apropierea peşterii unde a fost găsit mormântul fetei. Războiul din 1655 - 1657 a fost purtat între regatul Suediei şi o coaliţie de ţări din care făceau parte Polonia, Rusia şi Danemarca.
Motivul pentru care copila a fost înmormântată cu capul unei cinteze în gură rămâne însă necunoscut.
"În multe culturi, sufletele copiilor erau imaginate ca luând forma unor mici păsări. Chiar şi aşa, în perioada în chestiune, păsările nu erau introduse în morminte şi cu atât mai puţin în gura unei persoane decedate. Misterul acestei copile cu mormântul în peştera Tunel Wielki nu poate fi explicat pe deplin", se mai arată în articolul publicat în Praehistorische Zeitschrift.AGERPRES