Polonia acuză UE că o sancționează mai dur ca pe Rusia. Acordurile privind reformele judiciare, considerate „rupte”
Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că „acordurile cu Comisia Europeană au fost rupte'', acuzând această instituţie că nu a respectat înţelegerea de a debloca PNRR-ul țării în schimbul desființării camerei disciplinare pentru judecători.
Andrzej Duda, președintele Poloniei / Foto: Arhivă / EPA-EFE
„Cuvântul dat nu contează pentru Comisia Europeană, pentru reprezentanţii ei şi nici pentru unii politicieni din instituţiile europene. Aceasta este, din nefericire, o politică brutală'', a remarcat preşedintele polonez.
Acesta s-a referit direct şi la un anunţ conform căruia patru asociaţii europene ale judecătorilor au contestat decizia Comisiei Europene de a aproba reforma judiciară prezentată de Polonia în iunie. „Aceasta ar trebui să facă să sune alarma şi în alte ţări europene. Aşa cum se poate vedea, cercurile judiciare pur şi simplu doresc puterea”, consideră preşedintele Poloniei.
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită în Franța, i-a reproșat lui Emmanuel Macron că Polonia este sancționată mai dur decât Rusia. Acesta a făcut referire la amenzile impuse ţării sale de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în urma disputelor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema reformelor judiciare.
„Am citit într-un articol că există două ţări lovite de sancţiuni. Polonia a primit milioane de refugiaţi ucraineni şi, cu toate acestea, este lovită de sancţiuni mai dureroase decât cele împotriva Rusiei'', a spus Morawiecki la Paris.
Guvernul Polonez a ajuns la un acord în luna iunie cu Comisia Europeană, astfel că se prevedea desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători create în cadrul reformelor judiciare criticate de executivul comunitar, în schimbul aprobării de către Bruxelles a PNRR-ului polonez.
Totuși, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că, în ciuda dizolvării acelei camere încă există suspiciuni cu privire la protejarea judecătorilor. Astfel, a anunțat că Polonia încă nu poate accesa fonduri prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE, deşi i-a fost aprobat PNRR-ul în urma acelei înţelegeri, scrie Agerpres.
Polonia şi Ungaria, ţări conduse de guverne conservatoare pe care Bruxellesul le acuză că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE în faţa dreptului naţional, sunt singurele state membre ale UE care, din aceste motive, încă nu pot beneficia de planul european de relansare post-pandemie.
În timp ce PNRR-ul polonez a fost în cele din urmă aprobat de Comisia Europeană, deşi fără să se elibereze fonduri, cel al Ungariei este în continuare blocat complet de Bruxelles, care în plus a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept.
Sursa: adevarul.ro