Polonia a primit peste 2 milioane de refugiaţi din Ucraina, majoritatea femei şi copii (GALERIE FOTO)
Peste 2 milioane de refugiaţi din Ucraina, majoritatea femei şi copii, au sosit în Polonia de la începerea invaziei militare ruse, a anunţat vineri poliţia de frontieră poloneză, relatează DPA.
Numai joi s-au înregistrat 52.500 de noi sosiri din Ucraina, în scădere cu 11% faţă de ziua anterioară.
Foto: (c) Darek Delmanowicz / EPA
Aproximativ 227.000 de persoane au trecut frontiera în sens invers, dinspre Polonia către Ucraina, începând cu 24 februarie, mulţi dintre ei fiind voluntari care intenţionau să lupte contra forţelor ruse.
Deocamdată nu există informaţii oficiale referitoare la numărul refugiaţilor ucraineni rămaşi în Polonia şi a celor care s-au îndreptat spre alte ţări din Uniunea Europeană după ce au intrat pe teritoriul polonez.
Foto: (c) Zoltan Balogh / EPA
În capitala ungară, Budapesta, au sosit joi cu trenul 3.488 de persoane, printre care 1.326 de copii, care fug de războiul din Ucraina, potrivit website-ului poliţiei ungare, transmite MTI.
În majoritatea cazurilor este vorba despre persoane care se adăpostesc la rude în Budapesta şi alte oraşe ungare, în timp ce autorităţile ungare şi organizaţii umanitare au pregătit mijloace de transport şi spaţii de locuit pentru 63 de persoane, inclusiv 34 de copii.
Foto: (c) Zoltan Balogh / EPA
Ofiţeri de poliţie sunt desfăşuraţi în gările Keleti şi Nyugati pentru a gestiona fluxul de refugiaţi. Ei lucrează în cooperare cu autoritatea ungară pentru gestionarea crizelor, biroul de imigraţie, compania feroviară naţională MAV, societatea de transport din Budapesta şi organizaţii umanitare, a precizat poliţia ungară.
Peste 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina după 24 februarie, conform datelor Naţiunilor Unite. Majoritatea rămân iniţial în ţări vecine, precum Polonia şi România, care au fiecare frontiere terestre de peste 500 de kilometri lungime cu Ucraina. Această ţară avea o populaţie de peste 44 de milioane de locuitori înaintea războiului lansat de preşedintele rus Vladimir Putin, în 24 februarie. AGERPRES