Polițistul englez din cazul Țăndărei, la BBC: Am trimis camioane de dovezi în România! Nu înțeleg cum de n-a fost nimeni condamnat

Polițistul englez din cazul Țăndărei, la BBC: Am trimis camioane de dovezi în România! Nu înțeleg cum de n-a fost nimeni condamnat

Polițistul englez din cazul Țăndărei, la BBC: Am trimis camioane de dovezi în România! Nu înțeleg cum de n-a fost nimeni condamnat.

Politistul englez care a condus investigatia in cazul Tandarei - in care toti cei 24 de inculpati romani au fost achitati, in tara noastra - sustine ca nu isi explica felul in care au tratat cazul autoritatile romane.

Curtea de Apel Targu Mures a decis luni achitarea celor 24 de inculpati din dosarul Tandarei, carora li se imputa faptul ca au constituit o retea care trimitea copii la cersit in Marea Britanie. Decizia a fost luata in urma intervenirii prescriptiei penale a faptelor, in majoritatea cazurilor.

La cazul Tandarei n-au lucrat, insa, numai politisti romani, ci si straini. Iar acestia spun ca e imposibil ca in Romania sa nu fie macar un condamnat pentru infractiunile comise.

Spre exemplu, Bernie Gravett - politistul care a condus investigatia in Marea Britanie -  a declarat pentru BBC ca a vazut cu ochii lui "camioane de dovezi"  care le-au fost trimise autoritatilor romane.

"Stiu ca dovezile sunt acolo. Le-am vazut cu ochii mei... In Marea Britanie (in acest caz - n.red.) am condamnat 120 de persoane pentru trafic de copii, pentru neglijarea si exploatarea minorului, pentru spalare de bani, frauda si multe alte infractiuni. Iar Romania n-a condamnat nici macar un om", a spus Bernie Gravett.

Potrivit Europol, o echipa a lucrat la acest caz, in colaborare cu Politia Metropolitana din Londra si cu Politia Romana inca din 2008. Doar in 2010, 300 de politisti romani si britanici s-au ocupat de caz.

Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate. Cel putin nu in Marea Britanie. Dupa un singur raid din totalul de 30 efectuate, spre exemplu, 28 de copii cu varste intre 3 si 17 ani au fost pusi sub protectie.

La acel moment, oamenii legii din Regatul Unit spuneau ca banii din exploatarea minorilor erau trimisi la Tandarei, unde o serie de persoane ii foloseau pentru a trai in lux.

BBC o citeaza in acest context pe Silvia Tabusca, coordonator de program in cadrul European Centre for Legal Education and Research. Aceasta a spus ca acest caz reprezinta un "urias esec" al Justitiei din Romania.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…