Polițiștii și procurorii au pus umărul la destructurarea programului informatic de tip malware Qackbot

Polițiștii și procurorii au pus umărul la destructurarea programului informatic de tip malware Qackbot

Recent, polițiștii și procurorii români au pus în executare o cerere de asistență judiciară internațională, emisă de către autoritățile din SUA., ce a vizat destructurarea unei părți din infrastructura programului informatic de tip malware Qackbot (Qbot).

Atac malware. FOTO Shutterstock

Atac malware. FOTO Shutterstock

Activ din anul 2007, acest malware prolific (cunoscut și sub numele de QBot sau Pinkslipbot) a evoluat, folosind diferite tehnici pentru a infecta utilizatorii și a compromite sisteme informatice.

Malware-ul Qakbot era infiltrat în computerele victimelor prin e-mailuri de tip spam, care conțineau atașamente sau hyperlinkuri malițioase, iar odată instalat pe computerul vizat, malware-ul avea ca scop infectarea acestuia cu programe informatice precum Cobalt Strike sau alte tipuri de ransomware.

În plus, computerul infectat devenea parte dintr-o rețea botnet (o rețea de computere compromise) controlată simultan de infractorii cibernetici, de obicei fără știrea victimelor.

Cu toate acestea, obiectivul principal al Qakbot a fost reprezentat de furtul datelor financiare și al credențialelor de conectare din browserele web.

Modul de funcționare al malware-ului Qackbot presupune următoarea succesiune de pași:

Victima primea un e-mail cu un atașament sau un hyperlink pe care îl accesa;

Ulterior, sistemul informatic vizat începea să descarce malware-ul Qackbot, imitând procese legitime;

În urma descărcării malware-ului Qackbot, acesta era instalat pe calculator, ulterior fiind descărcate alte programe de tip malware, precum troieni bancari;

Atacatorul are posibilitatea să fure apoi date financiare, credențiale de logare, etc;

În final, alte programe malițioase, spre exemplu programe ransomware, sunt instalate pe calculatorul victimei.

Familii cunoscute de ransomware precum Conti, ProLock, Egregor, REvil, MegaCortex și Black Basta ar fi folosit Qakbot pentru a efectua un număr mare de atacuri ransomware asupra unor infrastructuri critice sau asupra mai multor societăți comerciale.

Administratorii rețelei bot au oferit acestor grupuri de ransomware acces la rețelele infectate, contra cost, această metodă fiind cunoscută și ca maas (malware as a service).

Din investigațiile efectuate a rezultat că, în perioada octombrie 2021 – aprilie 2023, administratorii ar fi primit aproape 54 de milioane de euro din răscumpărările care au fost plătite de victime.

Din analiza infrastructurii confiscate a rezultat că malware-ul ar fi infectat peste 700.000 de computere din întreaga lume, iar autoritățile au detectat servere infectate cu Qakbot în aproape 30 de țări din Europa, America de Sud și de Nord, Asia și Africa, permițând activitatea malware-ului la scară globală, au transmis procurorii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”