Poliţiştii nu au echipament de protecţie, deşi acesta e obligatoriu (Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie)
Poliţiştii care intră în contact cu cetăţenii trebuie să poarte în mod obligatoriu echipament de protecţie, însă acest lucru nu se întâmplă, se menţionează într-un apel transmis miercuri de Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) către ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.
"Poliţiştii care intră în contact cu persoanele ce intenţionează să intre în ţară, sau cu persoanele care apelează la serviciile poliţiei, trebuie să poarte echipament de protecţie în mod obligatoriu. Până în prezent acest lucru nu se întâmplă, având exemple concrete în acest sens", potrivit documentului.
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie solicită ministrului de Interne deschiderea unui cont în care poliţiştii şi alţii să doneze bani pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie.
"Vă solicităm să dispuneţi măsurile necesare şi să desemnaţi persoanele care să deschidă un cont, în care poliţiştii, persoanele fizice sau judiciare, să poată dona sume de bani, din care să fie achiziţionate echipamente de protecţie pentru cei care au nevoie de acestea, în special personal medical, poliţişti şi cei fără venituri. În acest sens, Biroul Executiv Central al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie a luat hotărârea ca toate sumele care rezultă din încasarea cotizaţiilor de membru din luna aprilie să fie virate în acest cont", se precizează în document.
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie mai solicită ministrului de Interne să ordone chemarea elevilor şcolilor de Poliţie la unităţile de Poliţie de care aparţin.
"Referitor la elevii din şcolile de Poliţie care au fost trimişi la domiciliu, aceştia să fie chemaţi prin ordin la unităţile de poliţie de care aparţin, pentru a sprijini poliţiştii la activităţile profesionale, aşa cum o fac şi studenţii la medicină şi studenţii rezidenţi. Totodată vă adresăm rugămintea de a analiza şi îndrepta prevederile art. 32 din Decretul nr. 195/16.03.2020, pentru cazurile în care ambii părinţi ai copilului/copiilor minori sunt angajaţi în sistemul naţional de apărare", se menţionează în scrisoarea transmisă de organizaţia sindicală.
SNAP solicită şi cercetarea cu celeritate a cazului poliţistului pensionar care a infectat mai multe persoane din spitalul Gerota.
"Cazul 'Gerota' trebuie să fie cercetat cu celeritate, deoarece considerăm că s-au comis abuzuri care au condus la situaţia gravă în care ne aflăm, respectiv infectarea unui număr mare de persoane, practic crearea unui focar de infecţie", se precizează în apelul semnat de preşedintele SNAP, Iulian Surugiu. AGERPRES