Polițiștii care au percheziționat ghiozdanele unor elevi, văzuți, de unii, eroi, iar de alții, agresori
Intervenția polițiștilor de la IPJ Ilfov la Școala gimnazială nr. 1 din Jilava de săptămâna trecută, când în ghiozdanele copiilor au fost căutate arme albe, a readus în discuție problema violenței școlare și a tipurilor de intervenție potrivite.
Polițiștii au căutat arme albe în ghiozdanele elevilor Foto: captură video
Deși elevii s-au declarat speriați de polițiștii care le-au percheziționat ghiozdanele, iar părinții, nemulțumiți că „micuții au fost tratați ca niște infractori“, școala este cunoscută ca fiind una cu probleme.
Mai exact, potrivit lui Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, la școala cu pricina au avut loc de la începutul acestui an școlar, adică într-o lună de cursuri, trei evenimente soldate cu tot atâtea dosare penale, pentru infracțiuni de amenințare, loviri și alte violențe. În disperare de cauză, școala ar fi încheiat un protocol cu polițiștii de la siguranța școlară Ilfov, la începutul lunii octombrie, după ce aceștia ar fi obținut date că unii elevi obișnuiesc să vină cu arme albe la școală.
„Mai bine nemulțumiri decât incidente“, a rezumat Andreica. „Pentru că, dacă am fi văzut o știre cu un elev înjunghiat, tot Poliția ar fi fost de vină că nu a acționat preventiv. Acum, că acționează preventiv, vedem că produce iritare. E greu să mulțumești pe toată lumea și să ai și efectul scontat“, arată polițistul.
Din păcate, spune psihologul Mihai Copăceanu, există școli în România cu grad mare de indisciplină, de încălcare a normelor, chiar cu delincvență juvenilă sau elevi care comit unele acte, să spunem, la limita devianței. „Cu toate acestea, prezența unor polițiști și percheziția ghiozdanelor elevilor nu sunt nici recomandate și nici eficiente. Astfel de fenomene nu se pot stopa prin amenințarea poliției, pentru că alta este cauza. Noi vedem copilul agresor, care poartă o armă albă, ca pe o victimă, poate a mediului din care provine, poate o victimă a lipsei de educație sau alte influențe de tip delincvent la care el este expus. Dar sunt convins că școala a apelat la această măsură pentru că nu știa ce să mai facă. Din păcate, metodele pe care noi le aplicăm sunt ineficiente și chiar târzii, pentru că nu sunt aplicate în mod preventiv. Copiii la risc de a avea comportament de tip delincvent ar trebui identificați din clasele primare“, a explicat Mihai Copăceanu.
Suntem foarte ignoranți
Cu alte cuvinte, pentru ca intervențiile să fie eficiente, trebuie lucrat cu acești copii cu câțiva ani înainte. „Și e nevoie de acțiune multidisciplinară, adică psiholog, profesor, servicii sociale, pedagogi, poate DGASPC, consilieri școlari. Dar, ca să fie eficiente, acțiunile nu trebuie făcute atunci când fenomenul este deja complex, depășit pentru limitele școlii. Noi suntem, din păcate, foarte mult ignoranți“, a conchis psihologul.
Și, de aceea, potrivit sindicaliștilor din Poliție, până se va schimba ceva, activitatea de verificare a ghiozdanelor va deveni permanentă în școala din Jilava, întrucât conducerea școlii a precizat că inclusiv cadrele didactice se simt în pericol, din cauza incidentelor violente din instituție.
„În acest sens, intenționează să stabilească o procedură alături de firma de pază care asigură perimetrul și accesul în școală, astfel încât, la intrarea și la ieșirea din școală, elevilor să li se verifice ghiozdanele pentru arme albe, alcool, substanțe interzise sau altele“, a mai spus Andreica.
Sursa: adevarul.ro