Polițist: „În România sunt sute de stații GPL bombe cu ceas, lângă blocuri sau case. Nu se respectă distanța minimă”

Polițist: „În România sunt sute de stații GPL bombe cu ceas, lângă blocuri sau case. Nu se respectă distanța minimă”

Tragedia de la Crevedia, soldată cu doi morți și 56 de răniți, scoate la iveală legislația permisivă privind stațiile GPL și faptul că încălcările legii sunt o constantă în domeniu.

Stația GPL din Crevedia nu avea autorizație FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Stația GPL din Crevedia nu avea autorizație FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Sub protecția anonimatului, un polițist cu experiență de peste două decenii în domeniul criminalității economice a vorbit pentru „Adevărul” despre cât de flagrant se încalcă legislația privind stațiile și depozitele GPL și cum autoritățile statului închid ochii foarte des la nereguli.

„Conform legii, o asemenea stație GPL trebuie amplasată la 20 metri de case și 40 de metri de blocuri. Dar câți credeți că respectă distanța asta, care și așa, în opinia mea, este prea mică? Luați în calcul puterea suflului în cazul nefericit al unei explozii și veți vedea unde poate ajunge. S-a văzut și la Crevedia. Legea a fost făcută extrem de permisiv. În România, există sute de stații GPL ce sunt bombe cu ceas, lângă blocuri sau case. Nu se respectă nicio distanță minimă. Le poate vedea oricine cu ochiul liber. Iar când se fac controale, ne trezim că se fac intervenții la nivel de primării, consilii județene și mai ales la nivel politic. Și nu avem ce să le facem în cele mai multe cazuri. E un cerc vicios teribil”, a afirmat sursa citată pentru „Adevărul”.

În țara noastră, numărul mașinilor cu GPL a crescut în ultimii ani și datorită prețului accesibil pentru cei care alimentează, comparativ cu benzina și motorina. Și numărul stațiilor G.P.L. este unul ridicat.

Conform site-ului gazonline.ro, în România sunt, la ora actuală, peste 2.200 de stații unde se poate face alimentare și cu GPL. Însă din păcate verificările se fac rar.

„În ultimii cinci ani, am verificat cu echipe mixte aproape 60 de stații G.P.L. din sudul țării. S-au dat niște amenzi, s-au făcut procese-verbale și cam atât. Iar dintre cele 60 de stații știți câte au fost închise? Una singură. Restul funcționează bine mersi, unele dintre ele chiar în centrele orașelor, la doar cinci-șase metri de blocuri sau case. E anormal. Și nu putem face mai mult pentru că sunt oameni importanți mult mai sus ca noi și... e foarte greu”, a mai precizat polițistul contactat de ”Adevărul”.

Distanțele stațiilor GPL față de blocuri sau case se pot chiar reduce cu derogare

„Adevărul” a vorbit și cu Bogdan Olar, fostul șef al ISU Argeș, privind legislația referitoare la stațiile GPL.

„Legislația în domeniu o reprezintă NP 037/99, adică Normativul de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (G.P.L.). Distanțele față de construcții monofamiliale sunt de 20 metri, iar față de locuințe multi-familiale (blocuri) este de 40 metri. Dar normativul dă o derogare de posibilitate a reducerii distanței cu 30% prin luarea unor măsuri compensatorii, dispuse prin proiect. Aceste derogări se dispun prin proiect, de către proiectant, un exemplu: ridicarea unui zid antiex pe direcția construcției învecinate, in cazul Skid suprateran. Aceste măsuri se iau prin asumarea răspunderii”, precizează Bogdan Olar.

„Adevărul” l-a întrebat pe fostul șef al ISU Argeș dacă distanțele minime prevăzute față de locuințe în cazul stațiilor GPL nu sunt prea mici, având în vedere riscurile mari.

„Nu pot comenta acest lucru, normativul este făcut de specialiști în domeniu, cu multă experiență în proiectare”, mai spune Bogdan Olar.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia, unde sâmbătă seară s-au produs două incendii puternice soldate cu doi morți și 56 de răniți.

General-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, a declarat că încă din iulie 2020, în urma unui control făcut la stația GPL din Crevedia , pompierii au informat Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița că unitatea nu respectă măsurile de siguranță și că i-a suspendat autorizația de securitate la incendii.

În urma controlului la stația care funcționa din octombrie 2011, pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectat distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”