Politico: O afacere de familie: cum au împletit surorile Kaili lobby-ul și politica
Pe măsură ce Eva Kaili urca treptele politicii UE, sora ei Mantalena a înființat o organizație multifuncțională numită Made Group | Menelaos Myrillas
Politica este o afacere de familie pentru familia Kailis. Foto: Getty Images
Când, pe 9 decembrie, vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, a fost arestată într-o operațiune de trafic de influență care a implicat Qatarul și Marocul, prima persoană care a apărat-o pasional a fost sora ei, Mantalena Kaili. Acest lucru poate să nu fie deloc surprinzător în sine, dar legăturile dintre cele două femei par să depășească simpla loialitate de soră.
În timp ce Eva Kaili, care urmează să se prezinte în instanța de judecată la Bruxelles, joi, își construia o carieră în Parlament, Mantalena Kaili a înființat o organizație multifuncțională – Made Group – a cărei activitate se suprapunea adesea cu cariera surorii ei. Pe măsură ce Eva Kaili mărșăluia mereu mai sus în politică, Made Group prindea și ea aripi.
Un exemplu excelent unde activitățile Made Group s-au încrucișat cu interesele politice ale Evei poate fi văzut în sectoarele științei și tehnologiei. La fel cum Eva Kaili își îndrepta atenția în Parlamentul European către subiecte precum inteligența artificială și blockchain, Made Group al Mantalenei Kaili a creat în 2018 o „inițiativă nonprofit” numită ELONtech, care s-a concentrat pe aceste domenii.
Eforturile Evei Kaili în calitate de „majoretă” a Parlamentului European în domeniul blockchain ar culmina cu prezentarea cu succes a unei rezoluții privind tehnologia blockchain în octombrie 2018. Grupul Parlamentului European pentru viitorul științei și tehnologiei (STOA) – pe care Eva Kaili îl prezida la acea vreme – și-a lansat Centrul pentru Inteligența Artificială în decembrie 2019.
ELONtech a fost un aliat util pentru astfel de cauze, ambele surori Kaili fiind pe deplin implicate - la fel ca și personalul parlamentar al Evei Kaili. Mantalena Kaili a acționat ca director general al ELONtech, iar Eva Kaili a fost consilier. Unul dintre inițiatorii ELONtech, Dimitris Tzanidakis, apare și el pe lista de asistenți ai Evei Kaili pe site-ul Parlamentului European, în timp ce consilierul juridic principal al ELONtech, Alexandros Spyridonos, apare pe aceeași listă de asistenți parlamentari ca furnizor de servicii.
În 2020, Eva Kaili a lansat un comitet consultativ internațional pentru STOA , care se întâmplă să fie organismul consultativ al Parlamentului European pentru prioritățile UE în materie de inovare. Consiliul a inclus un reprezentant de la ELONTech - și unul de la Fundația Qatar, organizația de dezvoltare a emiratului pentru educație, știință și cultură.
Activitățile ELONtech sunt extrem de vag definite. Organizează evenimente și se prezintă ca un „observator” și „ o platformă” pentru probleme juridice și tehnologice. Conform platformei pentru transparență LobbyFacts.eu, a fost inclusă în registrul UE al organizațiilor de lobby începând cu 2020, concentrându-se mai ales pe tehnologia blockchain; de atunci a dispărut din registru. Organizația sa mamă, Made Group, nu și-a publicat conturile, dar conform datelor UE a primit sume mari din finanțări UE pentru proiectele sale, cărora Eva Kaili le-a oferit sprijin.
Site-ul ELONtech a fost online până la sfârșitul săptămânii trecute, după care a devenit offline pentru o scurtă perioadă de timp. La momentul scrierii, este din nou online, dar cu numele tuturor angajaților săi eliminate. Cel mai recent eveniment ELONtech, desfășurat în prima săptămână a lunii decembrie, a fost Masa rotundă pentru IA (inteligență artificială) de la Atena, găzduită de Eva Kaili în Parlamentul European.
Acum, numirea consiliului consultativ – alături de alte evenimente și inițiative întreprinse în timpul mandatului Evei Kaili – sunt revizuite de către STOA , a spus o persoană din biroul unuia dintre europarlamentarii care efectuează ancheta.
Christian Ehler, europarlamentarul de centru-dreapta care a preluat președinția STOA în martie 2022, a declarat pentru POLITICO, că nu este sigur dacă propunerea de a numi un expert care a lucrat pentru ELONtech a fost discutată în mod explicit.
Numirea consiliului de administrație „nu a avut nicio consecință financiară pentru STOA și nici nu a afectat funcționarea acestuia ca atare”, a spus el. Consiliul a ținut doar câteva ședințe în cadrul acestui mandat, care au avut loc în timpul mandatului lui Kaili ca vicepreședinte, a adăugat el. „Nu a avut loc nicio întâlnire în timpul mandatului meu de președinte – iar aceste întâlniri, din câte știu, nu au condus la nicio inițiativă în cadrul STOA.”
Întrebată de POLITICO de ce numele angajaților și consilierilor au fost eliminate de pe site-ul ELONtech, Mantalena Kaili a spus că a fost făcut pentru a păstra „discreția” consilierilor și voluntarilor organizației. Întrebată de ce și-a șters și numele, ea a spus că „nu era un secret” că se afla la conducerea ELONtech.
#keep_calm & #vote_sister
Când Eva Kaili a fost arestată în cadrul unei investigații belgiene privind corupția, spălarea banilor și organizația criminală, Mantalena Kaili – ale cărei bunuri au fost înghețate – a spus că nu-i vine să creadă acuzațiile, având în vedere „morala și personalitatea” surorii sale.
Într-un interviu pentru ziarul grec Proto Thema, ea a spus că este gata să se supună interogatoriilor la Bruxelles.
Cele două surori sunt apropiate și adesea s-au apreciat una pe cealaltă pe rețelele de socializare și s-au angajat în sesiuni epice de cumpărături în Atena. În timpul campaniei din 2014 a Evei Kaili pentru Parlamentul European, Mantalena Kaili a inventat combinația de hashtag „#keep_calm & #vote_sister”.
În ultimii cinci ani, cele două au fost adesea văzute împreună la evenimente tehnologice și au fost implicate una în proiectele celuilalt. Grupul de lobby Industry Commons, al cărui director este Mantalena Kaili, a descris-o drept „consilier principal în politici și colaborator apropiat în biroul surorii ei, europarlamentarul grec Eva Kaili”, deși acest lucru nu este confirmat pe pagina de profil parlamentar al Evei Kaili. Descrierea a fost preluată de pe site-ul Industry Commons săptămâna trecută.
Mantalena Kaili a declarat pentru POLITICO că a lucrat pentru Eva Kaili „ca asistentă cu sediul la Atena” și a fost înregistrată în Grecia în temeiul unui contract specific despre care spunea că „a fost permis deputaților europeni”. Mantalena Kaili a adăugat că nu știe de ce numele ei nu este – și nu a fost niciodată – inclus în lista de consilieri a Evei Kaili de pe site-ul Parlamentului European.
Eva Kaili a fost aleasă pentru prima dată în Parlamentul European în 2014, făcând parte din grupul Socialiștilor & Democraților, devenind rapid cunoscută ca un legiuitor influent în domeniul digital. Inginer și arhitect calificat, ea s-a alăturat comitetului industrial al Parlamentului European (ITRE) în iulie 2014 și a continuat să ajute la evaluarea programului de finanțare pentru cercetare și dezvoltare al UE, de 80 de miliarde de euro, Horizon 2020.
În octombrie același an, a devenit prim-vicepreședinte al STOA , urcând la funcția de președinte în 2017; a fost prima femeie care a ocupat funcția, în care urma să rămână până în martie 2022.
În același timp, în Grecia, Mantalena Kaili – un avocat în formare – se pregătea pentru propriile ei aventuri. În august 2017, ea a lansat Made Group , o „platformă non-profit pentru strategie de comunicare, proiecte de inovare socială și sinergii creative” cu sediul în Atena. Începând cu 2021, Mantalena Kaili a fost cotată ca administrator unic al companiei și co-fondatoare alături de Matina Kanaki, conform documentelor depuse la Camera de Comerț din Atena. Kanaki a fost, de asemenea, listată ca asistentă al Evei Kaili în februarie 2020.
În noiembrie 2022, Kanaki a devenit managerul Estate Aria Properties, o afacere imobiliară înființată de Eva Kaili și partenerul ei, Francesco Giorgi. Giorgi, care este din Italia, lucrează ca asistent al unui alt europarlamentar, italianul Andrea Cozzolino. Giorgi a fost reținut și el în cadrul anchetei în curs de desfășurare despre traficul de influență.
Acoperire reciprocă
De-a lungul anilor care au urmat lansării sale în 2017, Made Group va participa la mai multe proiecte digitale susținute de Horizon 2020, în special consorțiul internațional care a dezvoltat ChildRescue, o aplicație pentru găsirea copiilor migranți dispăruți. Organizația Mantalenei Kaili s-a ocupat de comunicare, primind 104.037,50 EUR din finanțare UE între 2018 și 2020. În 2019, Eva Kaili a găzduit reprezentanți ai ChildRescue la un eveniment parlamentar organizat sub egida STOA, iar în 2021, creatorii proiectului, au vorbit la un atelier Made of Group.
Made Group a sprijinit, de asemenea, comunicațiile pentru Girls Coding, un proiect din 2017 care vizează predarea dezvoltării de software pentru tinerele femei, pentru care Eva Kaili a vorbit la un eveniment de prezentare a rezultatelor în octombrie 2017. De asemenea, în proiect a fost implicat Kean, un ONG grec care colaborează cu Made Group. În 2018, o postare de pe site-ul lui Kean a creditat-o pe Eva Kaili pentru declanșarea creării Girls Coding printr-o recomandare adresată Institutului European de Inovare și Tehnologie ( EIT), care a finanțat proiectul în cadrul Orizont 2020.
Un purtător de cuvânt al EIT a declarat: „Datorită interesului comun pentru o participare mai puternică a femeilor și fetelor în tehnologie, Eva Kaili s-a numărat printre susținătorii dezvoltării programelor [de codare de către persoane de sex feminin]”.
În 2020, Made Group a fost, de asemenea, ales să opereze un centru regional STARTS - parte a unui program creat în cadrul Orizont 2020 care a căutat să integreze arta și tehnologia. Lansarea proiectului a fost rezultatul unei propuneri-pilot numită „arta și digitalul”, care a fost înaintată de Eva Kaili în 2018, a declarat pentru POLITICO o persoană cu cunoștințe despre procesele de finanțare din UE. Această persoană a adăugat că Made Group a primit 105.172 EUR de la Comisie pentru participarea sa la STARTS.
Vorbind pentru POLITICO, Mantalena Kaili a contestat amploarea suprapunerii dintre Made Group și munca desfășurată de sora ei la Bruxelles. „Am avut activități care nu urmau în mod explicit agenda Evei”, a spus ea.
Un comunicat de presă al acesteia spune că Made Group „a participat la diverse proiecte, programe, studii și evenimente în cooperare, de la caz la caz, cu o echipă largă de asociați și voluntari nepermanenți”. Comunicatul de presă a subliniat, de asemenea, că ELONtech „nu este o persoană juridică (nici o companie) și cu siguranță nu este un ONG și nu a primit niciun euro în finanțare”.
Nimeni altcineva numit în articol nu a răspuns solicitărilor de comentarii până la data publicării.
Sursa: adevarul.ro